Hlavní obsah

Proč ČNB zdražila peníze? Nebylo na co čekat, situace je dramatická, říká bývalá členka bankovní rady

Duel o zdražení peněz. Krok ČNB komentovali ekonomka Eva Zamrazilová a Štěpán Křeček z VŠE.

 

Reklama

Duel Seznamu o ceně peněz a úrokových sazbách, hosty jsou Eva Zamrazilová z České bankovní asociace a Štěpán Křeček z Vysoké školy ekonomické.

Článek

Česká národní banka ve čtvrtek znovu zvýšila úrokové sazby. Základní sazbu zvedla o čtvrt procentního bodu na 0,5 procenta. Od sazeb centrální banky se odvíjejí úroky bankovních vkladů a úvěrů. Ty budou patrně zdražovat, ale podle ekonomů jen pozvolna.

„Situace už dozrála k tomu tento krok učinit, já bych viděla sazby ještě výš,“ podotkla v Duelu Eva Zamrazilová, někdejší členka bankovní rady ČNB. Dramatický je podle ní především vývoj mezd, nedostatek lidí na trhu práce a vývoj cen nemovitostí.

„Levné peníze zčásti vytvořily vyšší zájem o hypotéky, za normální situace by asi zájem byl menší, kopíroval by demografickou křivku, tady došlo k tomu, že se z bytů stalo něco, po čem se začalo ohlížet mnohem víc lidí, než by mělo,“ uvedla Zamrazilová. 

„Některé důsledky toho, co se stane s úvěry, jejich růst, opravdu nemusí být příjemné,“ upozornil Štěpán Křeček z VŠE, druhý host Duelu.

Protože se ČNB bojí přehřátí trhu s nemovitostmi, vydala už dříve balík doporučení, která mají poskytování hypoték omezit. Od dubna mají banky půjčovat lidem jen na 90 procent ceny bytu či domu, už ne na celou nemovitost.

Reklama

Doporučované