Hlavní obsah

Duha vás neuráží! Ve Varšavě za práva LGBT protestovaly tisíce lidí

Foto: Profimedia.cz

Protestující mávali duhovými vlajkami a vykřikovali hesla jako Vraťte nám Margot! a Duha vás neuráží!

Reklama

Několik tisíc lidí protestovalo v centru Varšavy. Požadovali propuštění aktivistky hájící práva LGBT komunity, která čelí obvinění kvůli tomu, že pověsila duhové vlajky na sochy ve městě a poškodila vozidlo se slogany proti LGBT.

Článek

Protestující mávali duhovými vlajkami a vykřikovali hesla jako Vraťte nám Margot! a Duha vás neuráží! před budovou Paláce kultury v polské metropoli. Demonstranti během pokojného protestu rovněž tleskali aktivistům, kteří pověsili další duhovou vlajku na sochu před vstupem do paláce. Jejich počínání i vůdce protestů si policie natáčela, popsala agentura Reuters. Zadržená aktivistka u soudu oficiálně figuruje pod jménem Michal Sz., identifikuje se ale jako žena jménem Malgorzata Szutowiczová.

V pátek policie zadržela 48 lidí, kteří se uvěznění Szutowiczové snažili zabránit. Během protestu obklopili policejní vůz, ve kterém se aktivistka nacházela, a snažili se zabránit jeho odjezdu. „Čtyřicet osm lidí bylo zadrženo,“ uvedla dnes varšavská policie.

„Jsme tady, abychom znovu protestovali proti zadržení těchto lidí policií,“ řekl jeden z účastníků dnešní demonstrace, 24letý Mateusz Wojtovicz. Policie začala zadržené postupně dnes propouštět, Szutowiczová je nicméně stále ve vazbě. Akce, při které byla Szutowiczová zadržena, se zúčastnili i členové skupiny proti homofobii „Stop Bzdurom“. „Vedeme si skvěle! Děkujeme vám za velkou podporu a solidaritu,“ tweetovala skupina začátkem týdne s odkazem na dřívější vlny zatýkání.

K propuštění Szutowiczové vyzvala i komisařka Rady Evropy pro lidská práva Dunja Mijatovičová. „Rozhodnutí zadržet ji na dva měsíce vysílá velmi neutěšený signál o svobodě slova a právech LGBT osob v Polsku,“ uvedla na Twitteru Mijatovičová.

Polská vládní strana Právo a spravedlnost (PiS) podle agentury Reuters označuje práva LGBT za součást agresivní zahraniční ideologie, která podkopává polské hodnoty a tradiční rodinu, podobně se vyjadřoval během své kampaně i prezident Andrzej Duda. Někteří opoziční politici se na začátku tohoto týdne Dudovy inaugurace zúčastnili oblečeni v duhových barvách na znamení solidarity s LGBT komunitou.

V Praze se dnes uskutečnila plavba lodí, která nahradila tradiční průvod v rámci festivalu Prague Pride. S organizátory festivalu se odpoledne spojili právě i aktivisté z Polska. „Požádali nás o podporu, i skrze naši politickou reprezentaci. Vyzvali jsme proto v živém vysílání naše příznivce, aby psali ministrovi zahraničních věcí (Tomáši) Petříčkovi,“ uvedl mluvčí festivalu.

Reklama

Související témata:

Doporučované