Hlavní obsah

Kardinál Duka podal žalobu kvůli hře, v níž Ježíš znásilňuje muslimku

Kardinál Dominik Duka podává žalobu jako fyzická osoba.

Reklama

Kardinál Dominik Duka podal jako fyzická osoba žalobu na Centrum experimentálního divadla.

Článek

Kardinál Dominik Duka podal žalobu kvůli divadelním inscenacím Naše násilí a vaše násilí a Prokletí chorvatského režiséra Olivera Frljiče, které v květnu uvedl festival Divadelní svět Brno 2018.

V jedné ze scén herec ztělesňující Ježíše znásilňuje muslimku, což vyvolalo protesty přímo v průběhu divadelního představení. Ve druhé hře je například vyobrazená socha připomínající papeže Jana Pavla II. se ztopořeným penisem.

„Rozhodl jsem se podat žalobu jako fyzická osoba. Jsem sice i statutární orgán České biskupské konference a reprezentuji katolickou církev navenek v České republice, ale předně miluji Krista jako člověk. Postup divadla silně zasáhl do mého vyznání, a proto se obracím na soud, aby rozhodl, co je ještě umění a co již je jen úmyslné poškozování jiné osoby a mých práv,“ sdělil kardinál Lidovým novinám, které o jeho kroku informovaly.

19 trestních oznámení

Duka podal žalobu na Centrum experimentálního divadla Brno. Jeho nově zvolený ředitel Miroslav Oščatka přiznal, že ho kardinálův postup zaskočil. I když věří, že soud rozhodne ve prospěch centra.

Jak informovala policie, do konce června bylo podáno kvůli hře už 19 trestních oznámení, ani v jediném případě však policie nedospěla k závěru, že by byl spáchán trestný čin.

„Po důkladné analýze materiálů včetně zhlédnutí a vyhodnocení kompletního záznamu hry a konzultaci se státním zastupitelstvím vyšetřovatel došel k závěru, že ve věci nejde o trestný čin,” sdělil krajský policejní mluvčí Pavel Šváb. Policie postupně vyrozumívá všechny oznamovatele.

Naopak úřady řeší kvůli přestupku osoby patřící do uskupení s názvem Slušní lidé, které během inscenace vstoupily na jeviště a znemožnily hercům pokračovat ve hře. Pětadvacet lidí se tak bude zpovídat přestupkové komisi úřadu Brno-střed.

Podle policie tito lidé porušili podmínky uložené na ochranu veřejného pořádku při konání sportovních, kulturních, pietních a jiných společenských akcí.

Festival, na němž byla hra uvedena, uspořádalo Národní divadlo Brno. Zapojila se ale i ostatní divadla, hry uvedla Husa na provázku, jež spadá pod Centrum experimentálního divadla (CED), na které žaloba směřuje. „My jsme byli pouze spolupořadatelem, takže je to cíleno vedle. Nevím, nakolik je pan Duka informovaný a proč je to proti našemu divadlu,” uvedl Oščatka, který je ředitelem CED od loňského září.

Neví také, v čem by se představení mělo Duky dotknout. „Ta postava ani nereprezentovala Ježíše Krista. Ona nesla určité znaky Ježíše, ale nebyla to jeho postava. Ta postava zosobňovala Evropu. Nedovedu si představit, že by někdo s takovou žalobou mohl uspět, ale uvidíme, to už bude na soudu,” řekl Oščatka.

Kardinál Duka už se nechtěl pro média k případu vyjadřovat. Skrze tiskové oddělení Arcibiskupství pražského pouze uvedl své prohlášení. „Vzhledem k tomu, že jsem arcibiskup pražský, jsem také členem církve, jsem tedy věřící. A jestliže papež František říká, že pastýř musí být cítit ovcemi svého stáda, je mojí povinností, abych nejenom sám za sebe, ale i za druhé pozvedl svůj hlas k tomu, co se odehrálo. Domnívám se totiž, že slušnost a respekt k druhému, k jeho názorům, je základem soužití ve společnosti,“ stojí v něm.

Reklama

Doporučované