Hlavní obsah

Duka s „výhrůžkou“ neuspěl. Tak šel kvůli sexuálnímu zneužívání na policii

Foto: Profimedia.cz

Česká biskupská konference a Dominik Duka podali trestní oznámení na neznámé pachatele kvůli údajnému sexuálnímu zneužívání

Reklama

Kardinál Dominik Duka na sociálních sítích informoval o tom, že prostřednictvím svého právního zástupce Ronalda Němce podal trestní oznámení na neznámé pachatele kvůli sexuálnímu zneužívání v církvi.

Článek

Konkrétně pražský arcibiskup napsal následující: „Česká biskupská konference, a Dominik kardinál Duka, podali trestní oznámení, prostřednictvím svého právního zástupce, na neznámé pachatele z důvodu ochrany obětí a ochrany dobré pověsti. Více informací nebude poskytováno, aby nedošlo k ohrožení šetření.”

Ronald Němec nicméně ve středu dopoledne Seznamu poskytl doplňující informace s vysvětlením, proč se k takovému kroku vedení katolické církve rozhodlo. „Trestní oznámení není na konkrétního pachatele. Je podáváno z důvodu, že je tvrzeno, že jsou zde oběti a pachatelé, o nichž církev neví. Církev je nezná, proto se obrátila na policii, aby zabránila pokračování v trestné činnosti,” napsal Němec.

Trestní oznámení na neznámé pachatele

V poslední době se totiž několik lidí rozhodlo veřejně popsat okolnosti jejich sexuálního zneužívaní. Ve svých výpovědích naznačily, že existují i další oběti označených pachatelů. Stejně tak osoby doprovázející oběti sexuálního násilí v církvi tvrdí, že ti, kteří trestnou činnost oznámili – ať už policii, či duchovním – jsou pouhým zlomkem počtu všech případů.

Němec ale odmítá, že by trestní oznámení směřovalo ke konkrétním osobám – ať už těm, které se rozhodly promluvit v médiích, nebo k těm, kteří pomáhají postiženým. Vyloučil tedy, že by se mělo jednat třeba i o Jiřího Kylara, muže kdysi zneužívaného katolickým knězem.

„Pan Kylar není označen primárně jako pachatel. Necílíme primárně na paragraf nadržování trestního zákoníku. Cílem je najít pachatele, kteří působí v rámci katolické církve a dopouští se trestných činů v oblasti důstojnosti a sexuálního zneužívání. Každý, kdo takového pachatelé zná, musí pomoci jej odhalit a usvědčit,” dodal Němec.

Jeho odpověď nicméně odporuje obsahu dopisu, který Kylar v říjnu od církve obdržel. Kardinál společně s jeho právníkem kdysi zneužívaného muže vyzvali, aby do 18. října označil všechny jemu známé oběti i pachatele trestných činů v církvi. A už tehdy mu bylo jasně řečeno, že pokud tak neudělá, podá prý sám Duka trestní oznámení za nadržování pachatelům.

Jenže Kylar výzvě odmítl vyhovět. „Mojí povinností je chránit oběti. Já je nebudu vydávat policii. Očekával bych od církve mnohem větší dávku empatie a lásky vůči nim. Místo toho se jim ze strany církve dostává nenávisti,“ řekl v říjnu v reakci na dopis.

K aktuálnímu kroku Duky a České biskupské konference pak uvedl, že jej považuje za alibismus, kterým se oddaluje řešení skutečného problému. „Celé to považuji za nešťastné. Je to bezohledné vůči obětem i těm, kteří je doprovází. Oběti musí prvně najít odvahu samy v sobě, dostat se do péče psychoterapeutů a teprve potom záležitost řešit s policií,“ sdělil Seznamu Kylar.

Mimochodem „výhrůžka“ ze strany pražského arcibiskupa a jeho právníka Kylarovi přišla jen několik dní poté, co poslal kardinálovi dopis, ve kterém vyjádřil své znepokojení nad případy, kdy několik uživatelů sociální sítě Facebook odhalilo identitu jedné z obětí v diskuzních příspěvcích na facebookovém profilu Duky. Rozladilo ho zejména to, že s tím pražské arcibiskupství – podle jeho slov – odmítlo cokoli udělat. Podobnou „výhrůžku” dostaly i další osoby, které Seznamu již dříve popisovaly kauzy sexuálního zneužívání v církvi.

Trestní oznámení přichází mimochodem krátce poté, co si čeští katoličtí biskupové, jak informoval server Aktuálně.cz, na svém říjnovém zasedání odsouhlasili, že můžou podávat určovací žaloby na oběti sexuálního zneužívání v církvi. A tím je de facto donutit k výpovědím před policií, i když se k tomu samy nerozhodly.

A krok směrem k policii se objevuje také v době, kdy kardinála Duku policie prověřuje kvůli tomu, že měl nadržovat pachatelům trestné činnosti. Tuto informaci přinesl už na začátku října Seznam.cz.

Trestní oznámení padlo kvůli případu oběti, která pro účely reportáže Seznamu vystupovala pod přezdívkou Patrik R. a jejíž identitu teď mnozí odhalili na Facebooku. Oběť má za to, že Duka nadržoval pachatelům, kteří se násilí dopouštěli v dominikánském řádu, jenž tehdy hlava katolické církve v Česku vedla.

Přitom to byl právě Duka, kdo ještě v létě navrhoval, že by bylo řešením změnit trestní zákoník a učinit trestným už samotné neoznámení sexuálního deliktu. A to i přesto, že už tehdy panovala hlasitá obava, aby se taková změna neobrátila proti obětem. Tehdy se ke kritikům Dukova návrhu vyjádřila i vrchní státní zástupkyně v Praze Lenka Bradáčová.

„Já se přikláním ke kritikům toho návrhu, protože i zavedení takového neoznámení trestného činu má svá velká rizika i pro oběti trestných činů,“ uvedla s tím, že se od takové změny s ohledem na její odborné znalosti nepřiklání. Ke změně dosud nedošlo, Dukův návrh neměl dostatečnou podporu.

Reklama

Související témata:

Doporučované