Hlavní obsah

Duka skončí, Vatikán vybírá nástupce. Je to diskrétní proces, říká nuncius

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Dominik Duka poslal v dubnu 2018 papeži dopis, v němž z důvodu dosažení 75 let rezignoval na post pražského arcibiskupa. Papež jej ponechal v úřadu, dokud nevybere jeho nástupce.

Reklama

Výběr nového pražského arcibiskupa, který nejspíš už letos na podzim po jedenácti letech nahradí Dominika Duku, se odehrává ve znamení sporu o přístup české katolické církve k obětem sexuálního zneužívání.

Článek

„Jmenování pražského arcibiskupa se řídí pokyny Kongregace pro biskupy ve Vatikánu. V průběhu řízení bude navrženo mnoho jmen kandidátů, kteří budou připadat v úvahu,“ uvedl pro Seznam Zprávy Charles D. Balvo, apoštolský nuncius neboli velvyslanec zastupující v České republice papeže Františka.

Informace o brzkém výběru nástupce Dominika Duky (v církevních kuloárech se mluví o letošním podzimu, s konkrétní informací ‚buď po zářijovém připomenutí 1100. výročí zavraždění svaté Ludmily, či na mimořádném listopadovém zasedání biskupů ve Vatikánu‘) nechal nuncius bez bližšího komentáře.

„Vyžaduje to široký a diskrétní proces, který zatím nedosáhl bodu, aby byli označeni konkrétní lidé,“ uvedl Charles Balvo.

Nekomentoval tak ani další důvěrné informace, které u něj Seznam Zprávy ověřovaly. A to, že v onom užším seznamu kandidátů, z něhož nakonec papež František vybere, je plzeňský biskup Tomáš Holub, královéhradecký biskup Jan Vokál a břevnovský arciopat Prokop Siostrzonek.

Nuncius Charles Balvo dostal i tuto otázku: Jak vnímáte vystoupení biskupa Tomáše Holuba, který z pověření biskupské konference vystoupil v rozhovoru pro Seznam Zprávy a oznámil, že bude nutné přehodnotit přístup České biskupské konference k sexuálnímu zneužívání v církvi. „Musíme se naučit studu, který bude vést k soucitu s oběťmi. To jsou posuny, které před námi stojí, o tom není diskuze,“ řekl biskup Holub.

Odpověď nuncia, která přišla e-mailem: „Od svého příjezdu do Prahy (září 2018, pozn. red.) spolupracuji s Českou biskupskou konferencí na tom, jak se korektně a vhodným způsobem postavit k záležitosti sexuálního zneužívání.“

Co velvyslanec papeže nekomentuje

Pozoruhodné bylo, že ve svých písemných odpovědích apoštolský nuncius naprosto vynechal první dotaz Seznam Zpráv, který se vztahoval právě k postoji současného arcibiskupa Dominika Duky: Jak se apoštolský nuncius dívá na to, že arcibiskup Duka nebyl zatím ochoten se setkat s obětí sexuálního zneužívání, která o to žádá už dva roky, a kdy poradce arcibiskupa Romuald Rob vydává na sociální síti prohlášení, že to, že někdo je, či není obětí zneužívání, může rozhodnout pouze soud?

Nuncius Balvo nic z toho nekomentoval.

Informace z církevních kuloárů přitom mluvily o tom, že nuncius doporučil arcibiskupovi Dukovi, aby se zdržel komentářů zpochybňujících věrohodnost obětí. Seznam Zprávy to ověřovaly i v pražském arcibiskupském paláci, odmítavou odpověď kardinál druhý den zavěsil na web pražského arcibiskupství.

„Informace Seznamu.cz se nezakládají na pravdě, čehož důkazem je i toto mé prohlášení,“ uvedl kardinál Dominik Duka a přidal: „Celý seriál ‚Ve stínu celibátu‘ nese stopy diskreditační kampaně se zjevně manipulativními a tendenčními prvky připomínajícími nechvalně známou ‚publicistiku‘ v totalitních režimech.“

Pražský arcibiskup tak veřejně odsoudil sérii reportáží Seznam Zpráv, které před třemi týdny přinesly unikátní svědectví Jiřiny Kočí, první ženy mezi oběťmi zneužívání v církvi, která vystoupila veřejně se svou identitou.

Tomáš Halík: Konec zatloukání a tutlání

Kardinál Duka se na sklonku své kariéry ocitá se svými postoji v přímém kontrastu k názoru dalších výrazných církevních představitelů, kteří se drží zásady papeže Františka, že před sexuálními delikty v církvi se už nesmí zavírat oči a zájmy obětí jsou na prvním místě.

Po zveřejnění série Ve stínu celibátu se k problémům vyjádřil – s mandátem od biskupské konference - nejen už zmiňovaný Tomáš Holub, ale i řada dalších výrazných církevních představitelů.

Výběr nového arcibiskupa

Foto: Viacheslav Lopatin, Shutterstock.com

Panoramatický výhled na Řím s bazilikou sv. Petra ve Vatikánu.

  • Proces volby nového (arci)biskupa v katolické církvi je složitý a časově náročný. Základním pravidlem je, že musí probíhat maximálně v tajnosti, nikdo jej nesmí v průběhu ani komentovat - proto, aby ti kandidáti, ze kterých si papež nakonec nevybere, nebyli tímto „neúspěchem“ poškozeni.
  • V zásadě si Vatikán vybírá ze tří kandidátů („terno“), které mu předloží papežský vyslanec v dané zemi. Ten svůj výběr konzultuje s biskupy a dalšími poradci, takzvanými konzultory.

Například katolický kněz, proděkan Katolické teologické fakulty Univerzity Karlovy a bývalý provinciál řádu dominikánů Benedikt Mohelník na sociálních sítích v přímém odkazu na Dukovo vyjádření napsal: „Katolická církev, která je mým domovem, v němž se setkávám s Ježíšem a s jeho učedníky, kteří jsou mi bratry a sestrami, nebyla ani v náznaku médii napadána. Média církvi poskytla neocenitelnou službu, když jí dala příležitost hlouběji pochopit utrpení lidí, kteří jsou zraněni zlem na nich spáchaným. Jsem poctivým novinářům vděčný za dobře odvedenou práci!“ Mohelník sám organizuje přednášky, které se mimo jiné věnují i tématu zneužívání.

Kněz a filozof Tomáš Halík věnoval případům sexuálního zneužívání, o kterých referovaly Seznam Zprávy, i své poslední kázání, následně publikované i na jeho blogu.

Uvedl v něm mimo jiné: „Církev už nemůže pokračovat v cestě ‚zatloukání‘, tutlání a bagatelizování zla ve vlastních řadách a v utrácení času, sil a peněz v absurdních procesech, o nichž každý soudný člověk ví, že je nelze vyhrát. Je třeba vyjít z této válečnické mentality ustavičného hledání vnějších nepřátel, která hůře než všichni vnější nepřátelé poškozuje věrohodnost církve. Mnoho lidí od církve odhání a získává jí prapodivné spojence.“

Dominiku Dukovi vyčetl, že se odmítá setkat s oběťmi sexuálního zneužívání a raději tráví čas na narozeninových večírcích politiků.

„Církev, o kterém sním, je společenství naslouchání, dotýkání se ran, obvazování ran. Církev jako polní nemocnice, jak učí papež František. Nikoliv pyšná hierarchie majitelů pravdy, nikoliv církevních úředníků v barokních palácích, vzdálená lidem jako Kafkův zámek, nýbrž společenství hledání pravdy, která osvobozuje a uzdravuje,“ zakončil své kázání Tomáš Halík.

Série Ve stínu celibátu (režie: Braňo Pažitka)

Foto: Seznam Zprávy, Yan Renelt

Jiřina Kočí při natáčení dokumentu.

Videosérie:

1. díl: Tři roky hrubého sexu. Češka na jméno popisuje trauma ze zneužívání knězem

2. díl: Podívej, co jsi způsobila. Pachatel napsal oběti sexuálního zneužívání

Podcastová série:

1. díl: „Dvacet let jsem na to chtěla zapomenout.“ Zneužívání knězem očima ženy

2. díl: „Tatínci s dcerami nespí.“ Kněz překročil zakázanou hranici

3. díl: „Její psychika řvala o pomoc.“ Rozpad osobnosti jako důsledek zneužívání

4. díl: Kněz sex s dívkou nepopřel. Duchovní musel uklidňovat farníky

5. díl: Setkání biskupa s obětí zneužívání: „To by mohla přijít i paní z prodejny“

Reklama

Doporučované