Hlavní obsah

„Důkaz morálního rozpadu české společnosti.“ Josef Mašín se pustil do rozhodnutí pražského magistrátu

Foto: Jaroslav Gavenda

Josef Mašín žije trvale ve Spojených státech.

Reklama

Josef Mašín kritizuje prosincové rozhodnutí magistrátu, který nevyhověl žádosti jeho sestry Zdeny Mašínové exhumovat ostatky jejich matky uložené na Ďáblickém hřbitově. Zdena Mašínová starší, která byla vězněna nacisty a komunisty, byla pohřbena do hromadného hrobu.

Článek

Zdena Mašínová s první žádostí u pražského magistrátu zatím neuspěla. Její bratr Josef Mašín žijící trvale v USA ji v její snaze plně podporuje a magistrát za první zamítavé stanovisko kritizuje.

„Česká republika a její dnešní administrativní složky zůstávají, přejmutím kontinuity zákonů z období komunismu, morálními a legálními dědici zločinů spáchaných komunisty. Nesou zodpovědnost za jejich nápravu. Toto rozhodnutí je pouze dalším důkazem morálního rozpadu české společnosti,“ napsal Seznamu ze Spojených států amerických Josef Mašín.

Pražský magistrát nevyhověl žádosti Zdeny Mašínové exhumovat ostatky její matky:

Pražský magistrát nevyhověl žádosti Zdeny Mašínové exhumovat ostatky její matky.Video: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

Od doby, kdy rodina Mašínů získala zpět rodinný statek v Lošanech na Kolínsku, se zdálo, že rodina nebude muset řešit žádný spor se státem.

Tento týden se ale objevila zpráva o tom, že se Zdena Mašínová obrátila s žádostí o vyzvednutí ostatků své matky Zdeňky Mašínové, která zemřela 12. června 1956 v komunistickém vězení a její ostatky byly následně vhozeny na Ďáblickém hřbitově do hromadného hrobu.

Pražský magistrát své prosincové stanovisko mírní tím, že šlo o první odpověď a že rozhodnutí není definitivní.

Radní pro oblast sociální politiky Milena Johnová už v pátek Seznamu napsala, že sama považuje za ostudné, jak komunistický režim s ostatky nakládal. Ale vzhledem k tomu, že tělo leží v masovém hrobě a město jeho polohu nezná, nelze je vyzvednout.

„Ve svém dopise jste zmínila jako příklad exhumaci pátera Josefa Toufara. Právě jeho exhumace ukázala, že takový akt je velmi obtížný. Počínaje etickými otázkami, zda je reálné a správné exhumovat z hromadných hrobů pouze některé ostatky, až po technickou a finanční náročnost, která je zcela mimo možnosti magistrátu,” zněla odpověď pro paní Mašínovou.

Rozhodnutí se může změnit

Z poznatků Seznamu vyplývá, že sama Zdena Mašínová i historik Petr Blažek přibližnou představu, ve které části Ďáblického hřbitova může být tělo uloženo, mají.

V takovém případě by podle radní Johnové byla situace jiná. „Pokud by se potvrdily informace o místě uložení ostatků paní Mašínové, rádi a s úctou k její památce povedeme diskusi o jejich vyzvednutí. V místě je však podle našich informací pohřbeno několik tisíc anonymních obětí komunismu. Museli bychom proto mít absolutní jistotu, protože není možné rušit klid ostatních zesnulých a práva jejich potomků,“ doplnila.

Téma vyzvednutí ostatků Zdeny Mašínové starší bude magistrát řesit ještě příští týden. Postoj Prahy bude chtít na jednání s koaličními partnery změnit europoslanec Jiří Pospíšil.

„Budu chtít, aby magistrát rozhodnutí změnil, je to ostudné a nepřijatelné. Paní Mašínová podle mých informací navíc ví, kde se tělo její maminky nachází, takže by to neměl být žádný problém,“ řekl ČTK v pátek Pospíšil. Pokud se tak nestane, je připraven peníze na exhumaci sesbírat a zároveň přispět ze svého.

Reklama

Doporučované