Hlavní obsah

Důkaz otřesných podmínek v táboře i epidemie tyfu. V Letech našli archeologové lidské ostatky

Nedaleko památníku v Letech se našly lidské ostatky.

Reklama

Ostatky se našly v místě, kde stával za druhé světové války romský koncentrační tábor.

Článek

Archeologové našli lidské ostatky v Letech na Písecku, kde stával za druhé světové války romský koncentrační tábor.

Podle Čeňka Růžičky, který je předsedou Výboru pro odškodnění romského holocaustu, nález ostatků dokazuje to, že v táboře umírali lidé kvůli špatným hygienickým podmínkám, jež na začátku roku 1943 vedly k propuknutí tyfové epidemie. Romy, kteří na nemoc zemřeli, pak pohřbívali dál od obydlí lidí.

„Naši lidé v táboře nejprve umírali hlady nebo vysílením, včetně dětí. V té době je dozorci pohřbívali na milovickém hřbitově ke zdi. Až do doby, kdy v táboře vypukl tyfus. Obyvatelé Milovic nechtěli, aby poblíž jejich bydliště pohřbívali lidi, kteří zemřeli na infekční nemoc, a proto se začalo pohřbívat do lesa nedaleko tábora. Nález pozůstatků to potvrdil,” řekl Růžička Seznamu.

Archeologové kostru nalezli zhruba 160 centimetrů pod povrchem. Růžička pro server Romea.cz potvrdil, že šlo o ženu, která měla vyražené přední zuby a byla pohřbená v dřevěné rakvi. Pro Seznam dodal, že zuby měla vyražené i s částí kosti.

„Ještě jsme narazili na další znaky hrobů, kde jsou zřejmě dospělí a děti. Někteří jsou pohřbeni zhruba 20 až 30 centimetrů pod povrchem země. Nyní víme, kde je místo s ostatky dalších Romů. Toto místo nějakým způsobem zabezpečíme, aby se tam nešlapalo,” řekl Růžička serveru, který se zprávou přišel jako první.

Ostatky odborníci nalezli v blízkosti místa, kde aktuálně stojí pomník, na okraji lesa. Průzkumy stále probíhají. Růžička Seznamu potvrdil, že se budou rozšiřovat do nejbližšího okolí nálezu. Pokud se ostatky lidí najdou na dalších místech, bude se podle něj muset rozšířit území, jež spadá pod ochranu kulturní památky.

Táborem v Letech podle historiků od srpna 1942 do května 1943 prošlo 1308 Romů, mužů, žen i dětí, 327 z nich v něm zemřelo a přes pět set skončilo v Osvětimi. Z koncentračních táborů se po válce vrátilo přibližně 600 romských vězňů. Podle odhadů odborníků tak nacisté vyvraždili 90 procent českých a moravských Romů.

V roce 2017 archeologové ze Západočeské univerzity potvrdili, že koncentrační tábor stál na stejném území, kde od roku 1974 fungoval vepřín. Ten stát na začátku minulého roku odkoupil. Teď je v plánu architektonická soutěž na podobu památníku, který by chtělo Muzeum romské kultury otevřít do roku 2023.

Reklama

Související témata:

Doporučované