Hlavní obsah

Důkazy na videu: Během kyrgyzských voleb se kupčilo s hlasy

Svět bez obalu: Politické strany si kupovaly hlasy a voliči si fotografovali své volební lístky, aby dostali svou odměnu. Podvody byly natočeny na video.Video: Milan Šíma, RFE/RL

 

Reklama

Podle předběžných výsledků v nedělních volbách zvítězily provládní strany. Ústřední volební komise ovšem kvůli rozsáhlým nepokojům oznámila zrušení výsledku voleb.

Článek

Kyrgyzské parlamentní volby se kvůli koronavirové pandemii odehrály za mimořádných opatření a na pozadí nejhorší ekonomické krize, která zemi postihla.

Už během samotného hlasování přibývalo důkazů, že si vládní strany nakupují hlasy voličů a s volebními lístky se i jinak manipuluje. Kyrgyzská prokuratura už v neděli oznámila, že vyšetřuje tvrzení, podle kterých jedna ze stran dávala lidem za hlasy pytle s uhlím.

Tamní občanští aktivisté poslali Rádiu Svobodná Evropa několik videí, která prokazují kupčení s hlasy. Jsou na nich například zachyceni lidé před volebními místnostmi, kteří mají v rukou seznamy voličů, jimž platí za to, že volí určitou politickou stranu.

Lidé si za plentami také často fotili své volební lístky, aby měli důkaz, že volili tu „správnou“ stranu. Poté, co byl jeden muž během takového počínání natočen, raději svůj lístek roztrhal.

Během volebního dne se rovněž odehrály útoky na novináře. „Policie na to vůbec nereagovala. Útočníci nám sebrali naše mobily a vešli do volebních místností,“ řekla po napadení novinářka.

V Kyrgyzstánu vzbudilo velký ohlas i video, na kterém je vidět očividná manipulace s volebními lístky. Oficiální vysvětlení ale je, že pracovníci volební komise zkoušeli zařízení na sčítání hlasů.

Podrobnosti v úvodním videu.

Kyrgyzstán byl považován za ostrov demokracie ve Střední Asii. 4. října v zemi proběhly volby, kterých se zúčastnilo 16 politických stran. Ještě před uzavřením volebních místností ale bylo podáno 21 stížností na porušení zákona.

Ústřední volební komise v úterý oznámila, že se výsledky voleb ruší. Její předsedkyně Nuržan Šajldabeková řekla, že se komise rozhodla tak učinit ve snaze vyhnout se napětí v zemi.

Lidé totiž kvůli podvodům a předběžným výsledkům, které mluvily o vítězství vládních stran, vyšli do ulic. V úterý ráno vtrhli protivládní demonstranti do správní budovy s prezidentskou kanceláří a parlamentem. Kromě toho osvobodili z vězení exprezidenta Almazbeka Atambajeva.

Reklama

Související témata:

Doporučované