Hlavní obsah

Důkazy v přímém přenosu: proč stát selhává a firmy nikoliv

Jaroslav Řasa
Zakladatel Abra Software
Foto: vlada.cz

Ministři Babišova kabinetu po jednání vlády: Jan Blatný, Karel Havlíček, Jan Hamáček. (Snímek je ilustrační)

Reklama

Místo budování efektivní státní správy se Česko roky utápělo v politikaření. Současná pandemie ukázala, jak zkostnatělý aparát Česko řídí. Pomoci si musíme sami, píše zakladatel Abra Software Jaroslav Řasa.

Článek

V současnosti vidíme v přímém přenosu srovnání výkonnosti státu s firmami a občany. Zatímco firmy za posledních třicet let zásadním způsobem zlepšily své fungování a zcela běžně využívají moderní rozhodovací postupy, technologie, rychle a efektivně fungují, stát od rozhodování až k výkonu svých rozhodnutí významně zaostává.

V plné nahotě se ukazuje, jak celé společnosti ubližuje dlouhodobé politikaření místo budování systematické a efektivní administrativy.

Výsledkem je rostoucí napětí ve společnosti i v byznysu, který je nespokojený s přínosem státu ke zvládnutí současné situace. A také jediný závěr: Zdrojem zlepšení budou firmy a jejich týmy. Pomoci si musíme sami.

Po té cestě už jdeme, ve všech oblastech podnikání vidím nesmírnou snahu situaci zvládnout, firmy stabilizují i své okolí a následně vrací věci k růstu. Jistě mnoho lidí cítí velikou osobní hrozbu a možnou ztrátu všeho, co dlouhé roky tvořili. Mají pravdu, na druhou stranu současná krize poskytuje mnoho nových příležitostí pro chytré, odvážné a vytrvalé týmy.

Pojďme změnu ve fungování společnosti nenechat jen na přerozdání karet do rukou nových hráčů, pojďme díky ní společně zesílit. A k tomu jsou potřeba znalosti, zkušenost. Nejčastější otázkou z firem, kterou nyní od zákazníků slyšíme, je: „Jak rychle na to?“

Proto jsme se rozhodli rozšířit naše působení a jít i cestou sdílení know-how. Sbíráme ty nejlepší zkušenosti z firem a od úspěšných lidí, kteří se nebojí je sdílet, s cílem inspirovat, vracet naději a vzájemně si pomáhat.

Mnoho zkušeností nejde převzít na úrovni detailního provedení. Mohou ovšem způsobit, že se firmy na okamžik zastaví, pořádně zamyslí, pro koho a jak fungují, co je brzdí a posouvá. Poté je i na základě inspirativních řešení zcela jistě napadne, jak se poprat se změnou a úspěšně pokračovat. Proto je pro mě sdílení zkušeností klíčové a jako firma je budeme v blízké době viditelně podporovat a aktivně pomáhat všude, kde to budeme umět.

Abychom v současné době mohli firmám ještě více pomoci, přizpůsobili jsme i náš software tak, aby jej bylo možné ve velmi krátkém čase naplno používat, protože právě software dokáže ve firmách velmi efektivně eliminovat dopady covidu – dovoluje pracovat odkudkoliv, otevírá nové obchodní příležitosti a automatizuje všechnu ruční práci.

Myslím si, že by se i jiné firmy měly podělit o své nejlepší zkušenosti ve všech oblastech, které mohou společnost posunout vpřed, a nebát se kopírování ze strany konkurence. Z historických zkušeností se ukazuje, že spolupráce a sdílení znalostí přináší v součtu větší prospěch všem.

A tak i přes složitou situaci, která bude ještě jeden až dva roky významně ovlivňovat naše životy, jsem optimista: díky skutečným podnikatelům budeme za několik let silnější, než jsme byli před covidem.

Reklama

Doporučované