Hlavní obsah

Dukova novela o sexuálním zneužívání se odkládá

Foto: Profimedia.cz

Sněmovna se bude Dukově novele věnovat nejdříve v lednu na semináři.

Reklama

Arcibiskup Dominik Duka požádal po březnovém svědectví o sexuálním zneužívání v katolické církvi o novelu trestního zákoníku. Jenže ve vládě narazila. A ani Sněmovna se jeho návrhem v dohledné době zabývat nebude.

Článek

Problém sexuálního zneužívání v katolické církvi otevřely znovu na jaře svědectví obětí na České televizi a Seznam Zprávách. Arcibiskup Dominik Duka reagoval trestním oznámením a také návrhem novely trestního zákoníku. Ten by měl rozšířit povinnost oznámit trestný čin v případě znásilnění, sexuálního nátlaku a pohlavního zneužití. Vše u mladistvých do 16 let.

Jenže jeho novelu vláda odmítla, proti se postavili i odborníci na trestní právo nebo některé z obětí církevních hodnostářů.

Arcibiskup Duka se proto po vládním ne obrátil rovnou na poslance. Novelu probíral třeba s Markem Bendou (ODS). Ten o ní mluvil i s právníkem Ronaldem Němcem, který návrh pro Duku připravil.

„Je to věc, ke které bych chtěl uspořádat nějaký typ semináře,“ potvrdil informaci Seznamu sám Benda. Podle něj je potřeba, se nad celou úpravou nejprve zamyslet.

Dukův právník Němec je ale přesvědčený, že bez novely trestního zákoníku se sexuální zneužívání mladistvých nevyřeší.

„Nelze připustit, aby osoby pracující v církvi, ale i jiné osoby mimo církev, věděly, že došlo ke zneužití dítěte a nechaly si to pro sebe,“ věří Němec. Podle Duky je totiž největší problém sexuálního zneužívání v Česku nedostatek informací.

„Pan kardinál Dominik Duka vítá, že se na půdě Sněmovny připravuje konference, která bude reagovat na jeho podnět ve věci novelizace, i na reakci dotčeného Ministerstva spravedlnosti. Pan kardinál vyčká závěrů této konference,“ řekl Seznamu mluvčí pražského arcibiskupství Stanislav Zeman.

Původně se počítalo s tím, že se bude na půdě Sněmovny o Dukově novele jednat po prázdninách, nakonec to ale nebude dřív než na začátku příštího roku.

„Začátek podzimu je bláznivý, navíc se blíží 30. výročí sametové revoluce, takže aby to mělo celé nějaký smysl, bude to asi až v lednu,“ dodal Benda.

Do přípravy semináře navíc zasáhlo i trestní oznámení, které míří přímo na Duku. Podal ho muž, kterého údajně zneužívali v klášteře dva dominikáni. I tento případ Seznam popsal.

Duku viní z toho, že pomáhal pachatelům sexuálních deliktů unikat trestnímu stíhání. Pražský arcibiskup se měl tedy dopouštět přesně takového jednání, které nyní sám kritizuje a chce ho postihnout i ve své novele.

Původně chtěl Duka návrh na úpravu trestního zákoníku prosadit přes vládu.

„Římskokatolická církev si uvědomuje, že v mnohých případech selhala. To jí však dává sílu, snažit se toto zlo odčinit,“ obrátil se Duka v dopise na premiéra Andreje Babiše, aby novele pomohl na svět.

Jenže arcibiskupův návrh kritizovali právníci i některé z obětí. Stejný názor měl i tehdejší ministr spravedlnosti Jan Kněžínek, kterého Babiš pověřil, aby Dukovu novelu zhodnotil.

„Pokud dítě nalezne sílu překonat strach, stud a další velice silné negativní pocity, a svěří se se svými prožitky jakékoli osobě, neměli bychom jej ‚odměnit‘ tím, že tuto osobu donutíme pod hrozbou trestněprávního postihu jeho důvěru porušit a čin oznámit,“ odmítl novelu Kněžínek.

Podle bývalého ministra v Babišově vládě by se totiž blízké osoby dostaly nově do paradoxní situace. Ty na pachatelově straně by se jakémukoliv trestu vyhnuly, naopak blízcí oběti by museli každou informaci nahlásit, jinak by na sebe brali riziko, že poruší zákon.

Reklama

Doporučované