Hlavní obsah

Dukovany podle plánu odstavily další blok, výroba klesla na půl

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Jaderná elektrárna Dukovany dnes podle plánu odstavila blok číslo jedna kvůli plánované výměně části paliva, kontrolám a servisu zařízení.

Článek

První turbínu v něm energetici odpojili v 10:15 a druhou ve 12:06, řekl ČTK mluvčí elektrárny Jiří Bezděk. Výroba Dukovan tak klesla na polovinu, protože od 25. září stojí i druhý blok elektrárny. Jeho odstávka by měla skončit během příštího týdne.

Několikadenní souběh dvou odstávek elektrárna podle mluvčího využije k údržbě chladicích věží, které slouží oběma těmto blokům.

Elektrárna Dukovany má čtyři bloky s celkovým instalovaným výkonem 2040 megawattů. Kvůli pravidelné výměně části paliva už letos stály bloky číslo tři a čtyři.

V odstaveném bloku číslo dvě podle čtvrteční zprávy firmy ČEZ už energetici ukončili hlavní práce. Před připojením tohoto bloku k přenosové síti je ještě potřeba na jeho zařízení udělat důležité testy a zkoušky.

První blok bude mimo provoz do konce letoška. Kromě výměny pětiny paliva za čerstvé v něm energetici mají v plánu uskutečnit řadu významných technických a investičních akcí.

Jaderná elektrárna Dukovany vyrobila od zahájení provozu v roce 1985 skoro 460 terawatthodin (TWh) elektrické energie, což by podle firmy ČEZ stačilo na pokrytí spotřeby v ČR téměř na osm let.

Reklama

Doporučované