Hlavní obsah

Církev nemá s Okamurou nic společného. Biskup Malý o gratulaci šéfovi SPD

Nepatřím k pražské kavárně. Miloš Zeman ale podporuje strach ve společnosti, říká biskup Malý.

 

Reklama

Tomio Okamura a jeho strana ohrožují společnost, říká ve Výzvě Seznamu pražský biskup Václav Malý. Hodnotí tak nedávný dopis kardinála Dominika Duky, ve kterém pražský arcibiskup blahopřál šéfovi SPD k volebnímu výsledku.

Článek

Když se předseda SPD Tomio Okamura nedávno na sociálních sítích pochlubil blahopřejným dopisem od kardinála Dominika Duky, část věřících i například lidovců pražského arcibiskupa kritizovala. Ne tolik kvůli gratulačnímu dopisu, který Duka poslal všem předsedům stran zvolených do Sněmovny, ale spíš kvůli obsahu. Kardinál Okamurovi mimo jiné napsal, že je „spojuje péče o bezpečí lidí v této zemi, i řada dalších témat”.

„Nebezpečí je v tom, že Tomio Okamura je populista, neguje odlišnost. On vyvolává strach, někdy i nenávist,” říká ve Výzvě pražský pomocný biskup Václav Malý. V rozhovoru také v reakci na Dukův dopis odmítá, že by církev a SPD měly něco společného.

Na české politické scéně ale vidí i další nebezpečné strany a politiky. „Vzniká tady nedemokratická vláda,” hodnotí současné vzájemné nadbíhání SPD, komunistů a hnutí ANO.

Proč je podle biskupa Malého Miloš Zeman nezodpovědný prezident a proč podle něj politici Jako Andrej Babiš chtějí zdanit církevní restituce? A jak se za osmadvacet let od převratu, jehož byl Malý jednou z klíčových postav, proměnila česká společnost? Sledujte Výzvu v úvodním videu.

Reklama

Doporučované