Hlavní obsah

Důležitá chvíle pro hip hop. Kendrick Lamar získal jako první rapper Pulitzerovu cenu

Video: Jolana Humpálová, AP, Youtube.com

 

Reklama

Americký rapový umělec Kendrick Lamar získal prestižní ocenění jako první představitel hudebního mainstreamu.

Článek

Americký rapper Kendrick Lamar se stal prvním hip hopovým umělcem, který získal Pulitzerovu cenu za hudbu. Lamarovo vítězství s albem DAMN. je přelomové na více frontách. Kromě toho, že je prvním rapperem, který cenu od jejího zavedení v roce 1943 vyhrál, se také jedná o prvního oceněného představitele hudebního mainstreamu vůbec. Dříve toto ocenění získávali jazzoví umělci a interpreti vážné hudby.

Lamarovu čtvrtou desku DAMN., která vyšla v dubnu loňského roku, označila hodnotící komise za mistrovskou sbírku písní. „Sjednocuje ji autenticita použitého jazyka a rytmická dynamika,” popsala komise album. Podle komise také věrně zachycuje složitost moderního amerického života.

Kendrick Lamar často skrze svou hudbu nemilosrdně a se vší vážností poukazuje na aktuální společensko-politické problémy. Například během svého vystoupení na letošním předávání cen Grammy se vyjadřoval mimo jiné k rasismu, násilí a společnosti zkažené konzumním životem, za což získal veskrze pozitivní reakce.

S deskou DAMN. se mu podařilo vyhrát zlaté gramofony v kategoriích Nejlepší rapové album, Nejlepší rapová píseň, Nejlepší rapový výkon a Nejlepší rapová spolupráce. Za svou kariéru Lamar nasbíral již dvanáct cen Grammy.

Reklama

Související témata:

Doporučované