Hlavní obsah

Šéf tajné služby popřel Hamáčkovu verzi o kamufláži

Foto: Jan Mihaliček

Vicepremiér Hamáček dlouho říkal, že o cestě do Moskvy mluvil jen na oko.

Reklama

aktualizováno •

Na zasedání sněmovní komise pro kontrolu BIS a Vojenského zpravodajství zaznělo klíčové svědectví ředitele vojenské tajné služby.

Článek

Ředitel Vojenského zpravodajství Jan Beroun vyvrátil před poslanci dlouho udržovanou verzi vicepremiéra Jana Hamáčka o cestě do Moskvy v polovině dubna.

„Cesta do Ruské federace byla panem vicepremiérem Hamáčkem plánována, což není v souladu s tím, co jsme slýchali v minulých týdnech,“ řekl však po jednání a vystoupení Jana Berouna šéf poslanecké komise Vít Rakušan (STAN).

Poslankyně ODS Jana Černochová doplnila, že ředitel Vojenského zpravodajství Jan Beroun Hamáčkovi cestu 15. dubna nedoporučoval.

Tato sdělení jsou důležitá v souvislosti s dosavadním tvrzením vicepremiéra Hamáčka, že cestu do Ruska ve skutečnosti nechystal, pouze jí kamufloval přípravy na razantní kroky státu po oznámení kauzy Vrbětice - tedy na vypovězení ruských agentů s diplomatickým krytím z Česka.

Svědectví Jana Berouna naopak potvrdilo, že Jan Hamáček ještě 15. dubna do Ruska odletět chtěl, a to přesto, že už téměř deset dnů disponoval informacemi o zapojení ruských agentů do výbuchu ve Vrběticích, při němž zahynuli dva čeští občané.

Jak vyplynulo i z dalších svědectví, které publikovaly Seznam Zprávy, Jan Hamáček chtěl i v této době v Rusku skutečně vyjednávat o nákup milionu kusů vakcín Sputnik V, případně o tom, aby se v Praze uskutečnil vrcholný summit Biden-Putin.

Nad cestou však nadále panuje podezření, že Hamáček chtěl při vyjednávání hrát právě s vrbětickou kartou - Seznam Zprávy totiž disponují důkazy, že 15. dubna večer o takovém plánu mluvil na schůzce ředitelů dvou tajných služeb, policejního prezidenta či velvyslance v Moskvě, které svolal do své kanceláře.

Tou dobou, tedy 15. dubna, totiž byla stále ve hře varianta, že kauza bude odložena pro nemožnost vyslechnout a případně soudit pachatele zločinu. To potvrdil Hamáčkovi nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, který na vnitro dorazil později.

Zda Hamáček chtěl vakcíny za vrbětickou kauzu vyměnit, se poslanci na komisi nedozvěděli.

„Pan Beroun potvrdil pouze linku na ten Sputnik, nic jiného na našem jednání nepotvrzoval, ani nevyvracel,“ řekla poslankyně Jana Černochová.

Komise vyzvala Jana Hamáčka, ať vysvětlí skutečné a pravdivé důvody své cesty do Ruska.

Šéf Vojenského zpravodajství Jan Beroun svou výpověď před komisí odmítl před novináři komentovat.

„V tuto chvíli nemohu nic komentovat. Odpověděl jsem poslancům na jejich otázky, popsal jsem jim, co se odehrálo. Závěry jsou na nich. Navíc se ta věc policejně vyšetřuje a budu vypovídat,“ uvedl pro Seznam Zprávy.

Další účastníci schůzky s Hamáčkem na ministerstvu vnitra zatím před poslanci nevypovídali.

Reklama

Související témata:

Doporučované