Hlavní obsah

Dům kultury města Ostravy oslaví šedesátku, oslavy se ale odkládají

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Dům kultury města Ostravy (DKMO) oslaví v dubnu šedesát let své existence. Chystané oslavy ale vedení kulturní instituce odkládá. Místo toho pracovníci kulturního domu hledají pamětníky, jejich vzpomínky a dobové fotografie.

Článek

Získané postřehy budou postupně zveřejňovat na webu DKMO, řekla jeho mluvčí Klára Šebestová. Neoklasicistní budova architekta Jaroslava Fragnera byla slavnostně otevřena 16. dubna 1961.

„V dubnu roku 1961 doletěl první člověk do vesmíru a v Ostravě se otevřel tehdy největší kulturní dům v zemi. Dobový tisk budovu popsal jako bílou loď uprostřed černé Ostravy a jeho první oficiální název zněl Dům kultury pracujících Ostravy,“ uvedla Šebestová. Záhy po zahájení provozu našlo v kulturním domě útočiště například Divadlo Petra Bezruče nebo Ostravský symfonický orchestr, dnes Janáčkova filharmonie Ostrava.

V domě kultury se však nesetkávali pouze profesionální umělci, ale i členové klubů nejrůznějšího zaměření a členové mnoha neprofesionálních uměleckých souborů, například folklorního souboru Opavica nebo taneční klub Jarky Calábkové. Tým DKMO se proto u příležitosti letošního výročí zaměřuje na vzpomínky vybraných pamětníků i široké veřejnosti.

„Vzhledem k současné situaci jsme museli upustit od oslav, které jsme na letošek připravovali,“ řekl vedoucí programu Jiří Močička. Chystané oslavy, jejichž součástí měla být i venkovní představení Divadla Petra Bezruče, se tak odkládají na neurčito. Podle vývoje epidemie se budou konat pravděpodobně na podzim či v zimě.

Místo chystání kulturních akcí tak Močička a jeho tým shromažďuje vzpomínky pamětníků na všední život v kulturním domě. Zároveň vyzývají, aby se o své zážitky spojené s domem kultury podělila i široká veřejnost. „Mnoho mých kolegů našlo ve svých rodinných albech fotografii, která byla pořízena právě tady v domě kultury nebo v jeho okolí. Rodiče jednoho z našich techniků se tady dokonce brali. Přivedlo nás to na myšlenku tyhle příběhy sesbírat, podělit se o ně a zároveň zachovat pro další generace,“ uvedl.

Rozhovory s pamětníky i příběhy a fotografie ostravské veřejnosti bude Dům kultury města Ostravy během dubna pravidelně zveřejňovat na svém webu. Tam zájemci najdou také návod, jak se podělit o své vlastní vzpomínky.

Do dalších let své existence vstupuje DKMO s vidinou rozsáhlé rekonstrukce a významného rozšíření v podobě nového koncertního sálu z dílny architektů ze studií Steven Holl Architects a Architecture Acts. Stavbu koncertního sálu za více než dvě miliardy korun zařadil prestižní magazín Architizer mezi deset nejočekávanějších staveb světa.

Reklama

Doporučované