Hlavní obsah

Dům umění Ostrava připravuje dvě výstavy, otevře 26. května

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Galerie výtvarného umění v Ostravě (GVUO) po více než dvouměsíčním uzavření otevře Dům umění hned dvěma výstavami. Návštěvníci uvidí od 26. května expozici Pavel Nešleha/Vidět jinak a Josef Bolf/Planeta, která neexistovala.

Článek

„Druhá výstava představuje díla autora, která galerie v minulých letech nakoupila. Oba výstavní projekty budou k vidění do 30. srpna,“ řekla mluvčí galerie Jana Malášek Šrubařová.

"Sice jsme roušky zatím neodložili, ale postupně se můžeme lépe nadechnout. Epidemiologická situace u nás vypadá nadějně, a tak jsem rád, že se pozvolna rozvolňují nařízená opatření. Jistě se najde spousta milovníků umění, kteří se velmi rádi zajdou do Galerie výtvarných umění v Ostravě potěšit výstavami, které měly být původně zahájeny už 7. dubna.

„Galerie se vrací k původnímu výstavnímu programu, a to je dobrá zpráva,“ řekl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro kulturu a památkovou péči Lukáš Curylo.

Otevření výstav v úterý 26. května bylo stanoveno po oznámení prvních termínů zpřístupňování muzeí a galerií. „Na termín 11. května jsme ale nebyli schopni reagovat, jelikož pro otevření výstav bylo potřeba realizovat náročnou panelovou úpravu obou výstavních prostor a provést rozsáhlé svozy z celé České republiky. Z bezpečnostních důvodů výstavy zahájíme bez vernisáže,“ uvedl ředitel galerie Jiří Jůza.

Výstava malíře Pavla Nešlehy (1937-2003), výrazné osobnosti generace 60. let zveřejňuje výběr z jeho rozsáhlé, tematicky bohaté tvorby. Vystaveno je více než 30 uměleckých děl, jde o obrazy, kresby, pastely a digitální tisky, které vznikly od 80. let do roku 2003. Vystavená díla pocházejí ze sbírek Galerie hlavního města Prahy, Památníku národního písemnictví, Galerie moderního umění v Hradci Králové, Galerie moderního umění v Roudnici nad Labem, Alšovy jihočeské galerie v Hluboké nad Vltavou, Severočeské galerie výtvarného umění v Litoměřicích, Galerie Klatovy/Klenová a od soukromých sběratelů.

Výstavní projekt Josefa Bolfa navazuje na cyklus výstav, které prezentují akvizice GVUO v letech 2018-2019. V rámci něj galerie zakoupila pět reprezentativních kreseb tuší a krátkometrážní animovaný film Těžká planeta spolu s malbou, která v souvislosti s ním vznikla. Poslední dvě jmenovaná díla se stala východiskem výstavy, na níž kromě maleb z let 2014-2020 autor připraví i unikátní koláž z vizuálních podkladů a skic k jeho animaci.

Reklama

Doporučované