Hlavní obsah

Dům umění ukazuje práci architektů i současnou zahraniční tvorbu

Foto: Getty Images

Brno

Reklama

Oceňovanou architekturu i neobvyklé práce současných zahraničních umělců ukazuje Dům umění města Brna. Připravil tři různě zaměřené výstavy.

Článek

Jedna se věnuje historii vily Tugendhat, druhá tvorbě významných brněnských architektů současnosti, další ukazuje takzvané umění snížené diferenciace. Výstavy si dnes prohlédli novináři.

Fotografie i další exponáty dokumentující vilu Tugendhat najdou zájemci v přízemí Domu umění. Příležitostí k uspořádání výstavy se stalo 90. výročí dokončení ikonické brněnské stavby zapsané na seznamu UNESCO. Některé fotografie ukazují vilu po dostavbě, další v 60. letech. Zajímavostí je původní projektová dokumentace nebo ukázky nábytku.

Samostatná výstava v prvním patře shrnuje posledních deset let činnosti tří významných brněnských architektonických ateliérů, jejichž představitelé jsou generačně spříznění. Aleš Burian s Gustavem Křivinkou, Tomáš Rusín s Ivanem Wahlou a Petr Pelčák jsou podepsaní pod mnoha brněnskými stavbami a rekonstrukcemi od kaváren po akademické budovy, zároveň jsou přáteli. Na scéně se pohybují od 80. let.

Modely a fotografie staveb jsou ve výstavní síni rozprostřeny na přeskáčku. „Je to záměrně promícháno dohromady, vnímáte to jako jakousi tvorbu, která není ve všem příbuzná, ale je tam jistá společná kontinuita,“ uvedl Rusín. „Zároveň vyšly tři publikace, monografie, které dokumentují naši práci v posledních deseti letech,“ doplnil Pelčák.

Výstavu Umění snížené diferenciace ve zbytku prvního patra tvoří práce sedmi etablovaných zahraničních umělců. Díla svou pomíjivosti a nejednoznačností provokují zažité způsoby vnímání. Ve výstavní síni je například vodorovné skleněné zrcadlo, které neznatelně rotuje, nebo objekt, který se vznáší mezi dvěma puštěnými větráky.

Cílem je prezentovat tendence ve vizuálním umění, jejichž společným jmenovatelem je práce s minimální či sníženou diferencí či nuancí, která tvoří protiklad k výraznému kontrastu, napsali tvůrci výstavy v průvodním slovu.

Reklama

Související témata:

Doporučované