Hlavní obsah

Dům umění v Brně otevřel pro veřejnost novou výstavu Tady a teď!

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Brněnský Dům umění dnes po tříměsíčním čekání zpřístupnil výstavu Tady a teď!, která mapuje uměleckou scénu ve městě. Vznikla jako připomínka 110. výročí založení Domu umění.

Článek

Připravená je od února, končit měla v květnu, ale nakonec potrvá do 11. července, informovala mluvčí Domu umění Anna Kvášová. Dosud si totiž výstavu nikdo nemohl prohlédnout kvůli opatřením proti šíření koronaviru.

Výstava Tady a teď! je zaměřena na brněnské umělce mladší a střední generace. Tvoří ji přes 50 prací instalovaných v celém prostoru Domu umění, včetně míst, která obvykle nejsou veřejnosti přístupná.

Součástí Tady a teď! je také pestrobarevná plastová instalace Oil on House na fasádě Domu umění, kterou mohou kolemjdoucí obdivovat od 16. února. Jelikož se instalace bude přesouvat na bienále do Francie, pro které původně vznikla, zůstane na Malinovského náměstí jen do 15. května. Součástí výstavy jsou i další venkovní díla, jedno od streetartového výtvarníka Tima, druhé ve formě zvukové instalace od skupiny Global Genocide inc.

V budově v Dominikánské ulici si zájemci ode dneška mohou prohlédnout výstavu Mladí přátelé výtvarného umění. Představuje stejnojmenné sdružení, které vzniklo v roce 1960 při Domě umění.

Aktuální nabídku Domu umění doplňuje venkovní výstava Náměstí změn. Fotograf Jauhen Atcecki zachytil protirežimní protesty v Bělorusku. Výstava vznikla ve spolupráci s Ambasádou nezávislé běloruské kultury při Centru experimentálního divadla, lidé ji najdou na nádvoří Domu pánů z Kunštátu.

Reklama

Doporučované