Hlavní obsah

Dům umění v Brně připravil tři nové výstavy, tvoří je obrazy i sochy

Ilustrační foto.

Reklama

Tři různé podoby současné české tvorby ukazují nové výstavy v brněnském Domě umění.

Článek

Kurátoři dali prostor malíři Jaroslavu Novotnému, sochařce Anně Hulačové a malířce a kreslířce Bohuslavě Olešové, která také vytvořila prostorovou instalaci umístěnou před vchodem do Domu umění. Veřejnosti se všechny výstavy otevřou ve středu.

V prvním patře Domu umění představuje svou nejnovější tvorbu Novotný, výrazný představitel abstraktní monochromní malby na domácí i mezinárodní scéně. Jde převážně o obrazy, ale také fotogramy, sádry a dvě videa. V každém z pěti výstavních sálů autor rozvíjí jeden zvolený námět.

Hulačová je zejména figurální sochařka. Používá tradiční materiály, dřevo, vosk nebo keramiku, ale také beton, který pro ni představuje symbol civilizačního nebo městského folkloru. V Procházkově síni Domu umění vystavuje soubor soch a sousoší věnovaný současným environmentálním tématům. Stylizované lidské postavy zbavené individuálních rysů srůstají se stroji, které obsluhují. Výstava potrvá do 19. září, poté sochy zamíří na bienále do Rumunska.

Olešová také vystavuje tvorbu z posledního období. Jde o několik tematicky propojených souborů, k nimž se autorka dlouhodobě vrací. Rozsáhlý cyklus Žízeň nekonečna dal název celé výstavě. Častými náměty Olešové jsou vztahy mezi životem na Zemi, vše prostupující energií a pozicí člověka v kosmu.

Současnou nabídku Domu umění doplňuje instalace v parku Koliště. Autorem je rakouský umělec Reinhold Zisser. Jeho Lávka je transformací dřevěného, třicet metrů dlouhého mostu, který původně překlenoval výstavu v Domě umění v roce 2020. Zisser byl tehdy na rezidenčním pobytu v Brně a s českým umělcem Martinem Zetem se domluvil na přenesení lávky do Vídně v rámci letního programu tamní Notgalerie. Spolupráce Zissera a Zeta se od té doby rozvíjí, což dokumentuje i nové umístění a transformace lávky v parku za Domem umění.

Reklama

Související témata:

Doporučované