Hlavní obsah

Důrazněji přimět k očkování? Rada rozhodne, jak zarazit další vlnu

Foto: vláda.cz

Jediná cesta je očkování, zdůraznil Andrej Babiš ke zhoršující se epidemické situaci. (Ilustrační snímek.)

Reklama

Zástupci Ministerstva zdravotnictví mají na čtvrteční jednání s premiérem Andrej Babišem připravit plán, jak se vypořádat s rostoucími covidovými čísly. Zúčastnění naznačují, že budou chtít důrazněji prosazovat očkování.

Článek

Premiér Andrej Babiš (ANO) ve středu připomněl, že „očkování je jediný způsob, jak covid porazit“, a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) redakci Seznam Zpráv v SMS zprávě napsal, že žádal lidi, ať se očkují.

Mluvčí rezortu Daniel Köppl pro Seznam Zprávy naznačil, že by se mohlo přejít od pozitivní motivace k očkování i k té negativní. „Izrael dosáhl vysoké proočkovanosti jednoduchým trikem – řekl, že nenaočkovaní lidé nemohou do práce,“ poukazuje Köppl na to, že země, které vykazují vysokou proočkovanost, toho dosáhly důraznější motivací.

Jak čelit zhoršujícím se covidovým číslům se má rozhodnout ve čtvrtek na Radě pro zdravotní rizika.

„Neplánujeme žádné plošné uzavírání služeb či podobná protiepidemická opatření,“ uvedl k tomu ministr Adam Vojtěch.

Z náznaků obou vrcholových politiků i slov mluvčího Ministerstva zdravotnictví vyplývá, že receptem na zvládnutí rostoucího počtu nakažených má být důraz na očkování.

Aktuální kampaň postavená na populárních osobnostech, jako je komik a režisér Jakub Kohák, komičce Adéle Elbel a moderátorovi Vladimíru Kořenovi, podle ministerstva funguje, ovšem data ukazují, že zájemců o vakcínu přibývá stále méně. Dokončené očkování má přes šest milionů lidí.

„Je evidentní, že neočkovaní jsou problém,“ doplnil mluvčí Köppl.

Dbejme dál na opatření

Možný budoucí ministr zdravotnictví Vlastimil Válek z koalice SPOLU, která vyhrála v parlamentních volbách, se nechce k aktuální situaci příliš vyjadřovat. „Já nemám data, které má Ministerstvo zdravotnictví. A tím, že není ani Sněmovna, tak se data nedozvím ani na zdravotním výboru. Můžu chytračit, ale to si už netroufnu,“ vysvětluje Válek.

Obecněji ovšem mluví například o myšlence pouštět do Česka pouze očkované zahraniční pracovníky. „Zahájil jsem debatu, jestli vůbec dát pracovní povolení někomu, kdo není očkovaný. Tady bych chtěl jednotný přístup Evropské unie,“ říká Vlastimil Válek (TOP 09) s tím, že by začal jednat s Hospodářskou komorou.

Dále potenciální kandidát na nového ministra zdravotnictví navrhuje zavést testování pacientů v nemocnicích před elektivním výkonem a domlouvat společný postup ke zvýšení proočkovanosti jak se Svazem měst a obcí, tak i Sdružením praktických lékařů.

Podle viroložky Ruth Tachezy by se mělo trvat na stávajících opatření. „Pokud nechceme do lockdownu, tak je nutné si uvědomit, že pandemie ještě neskončila. Nabízejí se přitom velmi levná, ale účinná opatření – proočkovat seniory třetí dávkou stejně jako ty, kteří se zatím vůbec nenechali naočkovat, nosit ochranné prostředky, omezit návštěvy v domovech pro seniory, pokud lidé nemají O-N-T, provést testování ve školách v lokalitách, kde je špatná epidemická situace, a doporučit firmám, aby dávaly důraz na O-N-T u svých zaměstnanců,“ nabízí řešení pro stávající situaci expertka, která je členem Mezioborové skupiny pro zdravotní rizika.

Reklama

Doporučované