Hlavní obsah

Durynský premiér rezignoval. Do funkce mu pomohly hlasy od AfD

Foto: Profimedia.cz

Proti volbě za pomoci hlasů AfD proběhly v Durynsku protesty.

Reklama

Durynský ministerský předseda Thomas Kemmerich (FDP), zvolený do funkce ve středu i hlasy pravicově populistické Alternativy pro Německo (AfD), se vzdal funkce. Na Twitteru to uvedla frakce jeho svobodných demokratů v zemském sněmu. Podle dohody z Berlína by se nyní měly v Durynsku uskutečnit předčasné volby.

Článek

Ve středu zvolen, ve čtvrtek přemluven k odchodu, v sobotu odešel – tak rychle uteklo Thomasovi Kemmerichovi funkční období v čele Durynska.

„Tímto oznamuji svou rezignaci na funkci ministerského předsedy Durynska s okamžitou platností,“ citovala durynská FDP na Twitteru Kemmericha, jehož zvolili politici FDP, CDU a AfD. To, že se na jeho volbě podílela také AfD, jejíž tváří ve 2,2milionové východoněmecké spolkové zemi je radikální Björn Höcke, vyvolalo v Německu politickou bouři. Čtyřiapadesátiletý Kemmerich v jejím důsledku 24 hodin po svém zvolení oznámil, že rezignuje. V sobotu tak učinil.

Politická krize měla dopady i na vládu Merkelové v Berlíně, jejíž zástupci situaci, která podle SPD kabinet poškodila, několik hodin probírali. Po skončení zasedání zveřejnili prohlášení, podle něhož volba Kemmericha hlasy AfD byla neodpustitelnou událostí. Za jedinou možnou cestu dál označili rezignaci zemského premiéra.

Dalším krokem by pak podle špiček koalice měla být rychlá volba nového šéfa durynské vlády. „S ohledem na legitimitu politiky jsou koaliční partneři přesvědčeni, že nezávisle na volbě nového ministerského předsedy jsou v Durynsku nutné brzké předčasné volby,“ uvedli také v prohlášení zveřejněném na Twitteru reprezentanti berlínského kabinetu.

To je od strany CDU a SPD, které spolu vládnou na celostátní úrovni, hodně odvážný tah. Podle průzkumů by si nyní polepšila levicová partaj Die Linke, zatímco křesťanští demokraté vedení Annegret Krampovou-Karrenbauerovou by čekalo fiasko v podobě ztráty až deseti procent hlasů.

Zda se předčasné volby opravdu uskuteční, není jisté. Rozhodnutí bude na politicích v Durynsku a není vyloučené, že v nové volbě ministerského předsedy uspěje dřívější premiér Bodo Ramelow (Levice), kterého ve středu od úspěchu dělil jediný hlas.

Reklama

Doporučované