Hlavní obsah

Nová Duškova předpověď: Brzy přijde útlum epidemie

Foto: PETR TOPIČ / MAFRA / Profimedia, Profimedia.cz

Ředitel ÚZIS Ladislav Dušek.

Reklama

Nová predikce šíření koronaviru podle ředitele Ústavu pro zdravotnické informace a statistiku (ÚZIS) Ladislava Duška: na konci listopadu by podle optimistického scénáře mohlo být pod sedm tisíc nakažených denně.

Článek

Do konce listopadu poklesne denní průměr pozitivních testů na covid-19 pod sedm tisíc. Celkový počet hospitalizovaných pacientů s covidem se sníží ze současných osmi tisíc o tři tisíce. Pomalu se začnou uvolňovat lůžka JIP, která dnes využívá 1200 pacientů s koronavirem.

Tak zní nejpravděpodobnější verze dalšího vývoje epidemie podle modelu, který o víkendu vypracoval ředitel Ústavu pro zdravotnické informace a statistiku (ÚZIS) Ladislav Dušek.

„Epidemie už neeskaluje podle vysoce rizikových scénářů,“ uvedl expert.

Před týdnem připouštěl ÚZIS čtyři varianty.

Optimistická vycházela z předpokladu, že říjnová opatření proti šíření koronaviru budou fungovat stejně jako na jaře a reprodukční číslo R opět klesne na úroveň 0,73. Proti tomu se stále počítalo s variantou, že přes zákazy zavedené ministrem Romanem Prymulou se číslo R udrží na hodnotě 1,5.

Nově ředitel Dušek považuje za nejhorší možnou variantu číslo 1,2. Počet hospitalizovaných při ní dosáhne koncem měsíce listopadu 25 tisíc, a nemocnice by tedy pro ně musely rezervovat polovinu své kapacity. Pesimistická varianta z minulého týdne však odhadovala, že už v polovině listopadu obsadí nemocní s diagnózou covid-19 dohromady 35 tisíc lůžek.

Foto: Seznam Zprávy

Jak se může vyvíjet počet pacientů v nemocnicích podle nové prognózy ÚZIS.

Naopak podle optimistického scénáře se koncem měsíce počet nakažených sníží pod tři tisíce denně, tedy na úroveň z druhé poloviny září, a nemocnice se začnou postupně vyprazdňovat. Tak rychlý konec epidemie však ředitel Dušek nečeká, protože se číslo R dosud drží na hranici 0,9. Pokles nakažených tedy bude pomalejší, jak ukazuje „středně příznivý scénář“.

Zdravotníci navíc stále čelí vážnému riziku, kterým je podle ÚZIS „vysoký podíl i počet nákaz mezi seniory, zásah zranitelných skupin a sociálních zařízení“. Jen za uplynulé tři dny měly pozitivní testy více než dva tisíce občanů ve věku přes 75 let. Přitom podle dosavadních zkušeností umírá 5–10 procent příslušníků nejstarší generace, pokud se u nich koronavirus zjistí.

Foto: Seznam Zprávy

Vývoj šíření nákazy mezi seniory.

Reklama

Doporučované