Hlavní obsah

Duševní problémy zakrýval alkoholem. Princ Harry se znovu opřel do „Rodiny“

Foto: Profimedia.cz

Záběr z dokumentární série The Me You Can't See.

Reklama

Princ Harry se podělil o další zážitky a pocity spojené s královskou rodinou, která mu neměla poskytnout dostatečnou oporu. O vlastním duševním zdraví, matce i nynější situaci ve světě mluvil v dokumentární sérii na Apple TV+.

Článek

„Cítil jsem se úplně bezmocný. Myslel jsem, že moje rodina pomůže – ale každý dotaz, požadavek, varování, ať už šlo o cokoli, se setkaly s naprostým tichem nebo úplným opominutím,“ sdělil princ Harry Oprah Winfreyové v rámci nového dokumentární seriálu The Me You Can't See na Apple TV+, který se zaměřuje na duševní zdraví.

Pronesená slova patřila situaci, do které se vévoda ze Sussexu dostal společně se svou ženou Meghan. Během několika dní, co jejich vztah vyšel najevo, totiž měli být „sledováni, fotografováni, pronásledováni a obtěžováni“, zatímco královská rodina jim nabídla jen malou podporu.

„Strávili jsme čtyři roky snahou o to, aby to fungovalo. Udělali jsme vše, co bylo v našich silách, abychom tam zůstali a pokračovali v této roli a práci,“ pronesl vévoda. Královských povinností se pár vzdal už minulý rok. To, že se jakožto pracující členové královské rodiny již nevrátí, pak bylo oznámeno v únoru letošního roku.

Už během první epizody princ Harry promluvil také o své matce Dianě a o tom, jak ho její život i smrt ovlivnily. Královská rodina prý o princeznině smrti nemluvila a předpokládalo se, že se se zvýšenou pozorností tisku a vlastním duševním strádáním vypořádá sám.

„Když myslím na mámu, jako první si bohužel pokaždé vybavím totéž. Připoutaný v autě, pás přes tělo, bratr stejně tak, máma řídí a nahání nás tři, čtyři nebo pět mopedů s paparazzi. Přes slzy nemohla ani pořádně řídit. Neexistovala žádná ochrana,“ vzpomínal Harry a podělil se také o bezmocnost, kterou jako malý kluk cítil, když nemohl pomoci vlastní matce.

Dianin pohřeb Harry prožil, jako by ani nebyl ve vlastním těle – chodil a dělal, co se od něj očekávalo. Ukázat směl jen desetinu emocí z těch, jež ukazovali přihlížející, kteří jeho matku ani osobně neznali. Následující roky podle vlastních slov jen hrál svou roli, zatímco uvnitř byl zmatený, prožíval panické záchvaty a silnou úzkost.

Nejhorší období měl šestatřicetiletý vévoda zažít v rozmezí od 28 do 32 let, kdy ho zachvátila panika kdykoliv nasedl do auta či zahlédl fotoaparát. „Byl jsem ochotný pít i brát drogy. Byl jsem ochotný zkoušet a užívat cokoliv, po čem jsem se cítil aspoň trochu líp,“ sdělil Harry a uvedl, že tímto způsobem jen maskoval to, co opravdu cítil.

Na terapii princ začal chodit před čtyřmi lety, žil ale stále v královském prostředí, kde se o takových věcech nemluvilo. Jako důvod, proč takové řešení potřeboval, označil právě minulost a potřebu překonat ji. Vůči tomu, že se spolu s Meghan a synem Archiem přestěhoval do Spojených států, dál od britského bulváru a života v hledáčku fotografů, prý nemá žádné výčitky.

V první epizodě The Me You Can't See o svém duševním zdraví a zkušenostech promluvila také zpěvačka Lady Gaga, boxerka Virginia Fuchsová či sama Oprah Winfreyová. Na platformě je momentálně k dispozici několik epizod, které mají za cíl propagovat duševní zdraví a další záležitosti s ním spojené.

Reklama

Doporučované