Hlavní obsah

Dušičky? Na hřbitovy v rouškách, žádají pozůstalé města

Foto: Unsplash

Ilustrační foto.

Reklama

Hradec Králové vyzval lidi, aby o Dušičkách dodržovali protikoronavirová opatření. Den Památky zesnulých připadá na pondělí 2. listopadu, hlavní nápor se očekává ve státní svátek 28. října a o víkendu 31. října a 1. listopadu.

Článek

„Pro všechny je to zcela nová situace, ale jsem pevně přesvědčen, že i v této nelehké době jsme schopni uctít památku našich blízkých, kteří už tu nejsou s námi, důstojným způsobem. Tento svátek obvykle provází zvýšená koncentrace osob na hřbitovech i v jejich okolí. Buďme k sobě prosím ohleduplní a nosme roušky,“ řekl primátor města Alexandr Hrabálek (ODS).

Nošení roušek je povinné v zastavěném území, kde leží také některé hradecké hřbitovy, doporučené je nošení roušek i na Lesním hřbitově. „S ohledem na stávající epidemickou situaci jsou v kanceláři správy hřbitovů v areálu hřbitova v Kuklenách až do odvolání omezeny úřední hodiny. Pro veřejnost je otevřeno v pondělí a ve středu od 8 do 13 hodin,“ upozornila mluvčí magistrátu Kateřina Šmídová.

Také starosta dvacetitisícového Náchoda Jan Birke (ČSSD) doporučil lidem při návštěvě hřbitova roušky. V Náchodě bude na Dušičky, tedy v sobotu 31. října, v neděli 1. listopadu a v pondělí 2. listopadu, otevírací doba Staroměstského hřbitova prodloužena o tři hodiny od 08:00 do 20:00. Běžně má otevřeno pro veřejnost od 08:00 do 17:00.

„Vyhněte se návštěvnické špičce“

Správci některých hřbitovů v Pardubickém kraji doporučují lidem nosit na hřbitově roušky, případně to, aby přišli mimo hlavní návštěvnickou špičku. Kvůli svátku zemřelých mají obvykle prodlouženou otevírací dobu.

„Budeme dávat na webové stránky, že žádáme občany, aby své návštěvy rozmělnili do většího časového období. Provozní doba bude delší, bude do osmi večer otevřeno,“ uvedla zaměstnankyně pohřebnické správy ve Svitavách.

Pardubické městské hřbitovy budou 1. a 2. listopadu otevřené od 7:00 do 20:00, jinak zavírají o dvě hodiny dříve. „U vchodu máme cedule, že vstup doporučujeme s rouškou. Co nařídí vláda, kopírujeme, nařízení nezpřísňujeme,“ řekla vedoucí pardubické divize Pohřební služby Monika Jelínková.

Podle ředitele Technických služeb Chrudim Zdeňka Koláře se hřbitovy řídí nařízeními vlády, nad jejich rámec správci žádná nedávají. „Cedule s doporučením nosit roušku je standard,“ dodal Kolář. „Nic víc v tom neuděláme, hřbitovy budou otevřené jako vždycky, lidé musí respektovat nařízení vlády. Ani nejsme v pozici, abychom omezovali lidi.“

Ředitel divize Komunální služby společnosti Tepvos Petr Hovádek se neobává, že by se lidé na hřbitovech v Ústí nad Orlicí potkávali na menší vzdálenost. Žádné opatření proto firma nedělá. „Nosit roušky je povinností každého, dodržování by měla řešit městská policie. Dáme tam ceduli, ať nosí roušku a dodržují vzdálenost dva metry,“ řekl Hovádek.

Na hřbitovech lze očekávat o Dušičkách vysoký počet pozůstalých i vzhledem k faktu, že má panovat relativně příznivé počasí. Denní průměry nejvyšších denních teplot se podle meteorologů ve druhé půlce října pohybují kolem 12 stupňů, v týdnu po Dušičkách pak klesnou na teploty kolem devíti stupňů. Také první noční mrazíky lze očekávat až po Dušičkách.

Reklama

Doporučované