Hlavní obsah

Dusná atmosféra před sjezdem ČSSD: Přátelé se jistí proti falšování hlasů

V ČSSD vsadili na staré dobré kroužky a křížky, elektronického počítání se bojí.

 

Reklama

V dramatickém střetu Chovanec - Tejc o post dvojky ČSSD se pro jistotu budou hlasy delegátů sjezdu sčítat ručně.

Článek

Obvykle vypjatá atmosféra před každým sjezdem ČSSD se před tím letošním začíná měnit v paniku. Dokresluje to dohadování straníků, kteří se jinak rádi oslovují přátelé, kolem způsobu hlasování. Jako by se obávali falšování.

V Brně se bude volit celé vedení sociální demokracie - a hlasovat bude poprvé rekordních 800 delegátů. A protože Bohuslav Sobotka nemá při obhajobě předsedy žádnou konkurenci, nejdramatičtější bude volba prvního místopředsedy.

Tu obhajuje Sobotkův spojenec, ministr vnitra Milan Chovanec. Jeho soupeřem je jihomoravský poslanec Jeroným Tejc. Otevřeně do médií o tom ale nikdo nechce mluvit.

Koukejme si pod ruce

Nedůvěra ve správné sčítání hlasů je cítit mezi příznivci Tejce i Chovance. Oba tábory po ústředí ČSSD požadovaly, aby se raději počítalo postaru. Tedy ručně.

Stranická volební komise, která bude zavalena desítkami dalších nejrůznějších hlasování, přitom preferuje modernější a hlavně rychlejší elektronické počítání. A to tak, že na volebním lístku pípne čtečkou na čárový kód za jménem zakroužkovaného kandidáta.

To by ovšem rozhádané stranické frakce nesměly mít obavu, aby se záměrně nepípalo jinde. Ústředí ČSSD pod tímto tlakem rozhodlo, že hlasy při dramatické volbě prvního místopředsedy bude pro jistotu sčítat ručně. Ale řadoví místopředsedové se už budou muset spolehnout na rychlejší elektronické sčítání.

Straníci se na Sobotku před sjezdem zlobí. Podívejte se proč:

Známek, že nervozita je větší než jindy, je víc. Například lehce výhrůžné prohlášení Chovancova spojence Jana Birkeho, že pokud neprojde duo Sobotka - Chovanec, může si ČSSD místo něj hledat nového manažera.

Nebo tahanice o místa ve volební komisi, jež bude v pátek v Brně sčítat hlasy 800 delegátů. Podle stranických pravidel v ní má každý kraj vždy jednoho zástupce, aby se mohli vzájemně hlídat.

Lidový dům sám vyvolal spekulace, když zamítnul zástupce jihomoravské ČSSD Michala Bortela do volební komise. Někdejšího juniorského mistra ČR v trojboji a bývalého starostu městské části Brno-střed odmítlo ústředí s tím, že coby člen jiné stranické komise nebude mít na sjezdu už na jiného čas.

Sám Bortel si však myslí, že pravým důvodem odmítnutí je fakt, že v regionu patří mezi stranické oponenty předsedy Sobotky. Jihomoravští sociální demokraté však neustoupili a Bortela do volební komise nakonec přece jen prosadili, aby jim hlasy pro Tejce pohlídal.

Reklama

Doporučované