Hlavní obsah

Důstojník pobřežní stráže a obdivovatel Breivika plánoval masový útok na Trumpovy odpůrce

Policie u obviněného našla patnáct zbraní, tisícovku kusů munice a nelegální léky.Video: Marek Martinovský, Profimedia.cz, AP, Reuters, Youtube.com

 

Reklama

Poručík americké pobřežní stráže, bývalý mariňák a obdivovatel prezidenta Donalda Trumpa se řídil instrukcemi z manifestu norského masového vraha Breivika. Plánoval útok především na údajné „kulturní marxisty a multikulturalisty“ a Trumpovy kritiky z řad médií.

Článek

Americké úřady minulý týden zadržely poručíka pobřežní stráže Christophera Hassona kvůli podezření z přípravy teroristického útoku. Muž, který se identifikoval jako bílý nacionalista, ve svém sklepním bytě shromažďoval velké množství zbraní a munice. Podle žalobce si Hasson také s oblibou četl manifest norského masového vraha Anderse Breivika.

Podle obžaloby Hasson plánoval „vraždit nevinné civilisty v měřítku zřídka vídaném v této zemi“. Policisté u něj našli patnáct zbraní a asi tisícovku kusů munice. Obžaloba ho považuje za „domácího teroristu“. Na případ jako první upozornili vědci z Univerzity George Washingtona zabývající se extremismem.

Devětačtyřicetiletý Hasson, který dříve sloužil u americké námořní pěchoty, v posledních letech na internetu šířil krajně pravicové slogany, oblíbené mezi některými podporovateli prezidenta Donalda Trumpa. Varoval před „liberálně-globalistickou ideologií“, která prý ničí bílou Ameriku a diskutoval o konspiracích připravovaných (((lidmi))).

Jak vysvětluje britský deník The Guardian, tři závorky před a za jménem používají stoupenci krajní pravice k identifikování Židů ve veřejném prostoru.

Inspiraci hledal u Breivika

Ve svých e-mailech psal Hasson o tom, že „sní o způsobu, jak zabít skoro každého člověka na zemi“. Na internetu pak vyhledával hesla „občanská válka po odvolání Trumpa“ či „co když Trumpa ilegálně odvolají“.

Podle obžaloby si Hasson připravil seznam cílů, mezi něž patřily například demokratické poslankyně Alexandria Ocasio-Cortezová a Ilhan Omarová, předsedkyně dolní sněmovny Nancy Pelosiová nebo také moderátoři liberálních televizních stanic CNN a MSNBC.

Podle britského deníku The Guardian obžaloba hovoří o tom, že se při sestavování seznamu bývalý mariňák řídil instrukcí vraha Breivika identifikovat „kulturní marxisty a multikulturní zrádce“. Jeho plány prozradila také historie vyhledávání. V ní se objevila hesla jako „kde žije většina senátorů v DC (hlavní město USA, pozn. red.)”, „jsou senátoři chráněni tajnou službou“ nebo „mají soudci Nejvyššího soudu ochranku“.

Hasson si například nejprve přečetl článek moderátora stanice MSNBC Joea Scarborougha, v němž novinář hovořil o tom, že je Trump „nejhorší prezident vůbec”. Následně si zjistil, kde se natáčí ranní pořad Morning Joe, v němž Scarborough vystupuje, a našel si místo jeho minulého bydliště.

Na jeho seznamu byla také řada politiků, které dříve Trump otevřeně kritizoval. Mezi ně patřila i senátorka Elizabeth Warrenová, kterou v seznamu uváděl jako „poca warren”. Narážel tak zřejmě na fakt, že Trump posměšně nazýval Warrenovou „Pocahontas” kvůli jejímu tvrzení o indiánskému původu.

Hassonova inspirace Breivikem nekončila jen volbou cílů. Vedle zbraní a munice u něj našla nelegálně držené léky včetně lidského růstového hormonu. Anders Breivik přitom užíval v rámci přípravy na útok steroidy.

Reklama

Doporučované