Hlavní obsah

Duterte, kterého pozval Trump na návštěvu, čelí v Haagu obvinění ze zločinů

Filipínský prezident Rodrigo Duterte byl obviněn ze spáchání těžkých zločinů. Čeho se měl dopustit?Video: Lukáš Marek

 

Reklama

Rodrigo Duterte se podle právníka Jude Sabia dopustil masových vražd a zločinů proti lidskosti.

Článek

Mezinárodní soudní tribunál začal řešit první mezinárodní žalobu na kontroverzního filipínského prezidenta.

Obvinění Rodriga Duterteho se objevuje v době, kdy zároveň přišla i jiná zpráva: Prezidenta Filipín pozval na návštěvu do Bílého domu jeho americký protějšek Donald Trump. Pozvání zaznělo během sobotního telefonátu obou mužů, kde údajně řešili mimo jiné „obavy z vývoje v Severní Koreji".

Mezinárodní tribunál v Haagu již oznámil, že žalobu na Duterteho a dalších 11 úředníků prošetří. Zločinů proti lidskosti se měl podle žaloby filipínský prezident dopustit během své krvavé války proti drogám. Tu Duterte zahájil už před 22 lety jako starosta města Davao. Do ulic posílal komanda smrti, která měla podle jeho příkazu likvidovat drogové dealery i samotné uživatele omamných látek. Tažení proti drogám Duterte vyhlásil i krátce po svém zvolení do čela Filipín před necelým rokem. Odhady mluví až o sedmi tisících mrtvých.

V žalobě Sabio dále uvedl, že podle něj je Duterte od roku 1988 zodpovědný za 9 400 vražd. Jako důkazy proti Dutertemu slouží například jeho vlastní veřejná přiznání k vraždám. Média i lidskoprávní organizace dlouhodobě upozorňují na to, že válka proti drogám se zvrhla ve vraždění nepohodlných lidí. Zabíjejí i obyčejní Filipínci, kteří spoléhají na to, že policie nebude vyšetřovat, zda měl zavražděný opravdu něco společného s drogovým obchodem.

„Situace na Filipínách odhaluje děsivé, příšerné a katastrofální popravy nebo masové vraždy, které stále pokračují,” napsal právník Jude Sabio ve stížnosti Mezinárodnímu soudnímu dvoru.

Žaloba na Rodriga Duterteho a jeho úředníky zahrnuje i svědectví bývalého policisty Artura Lascancase, který tvrdí, že na rozkaz Duterteho osobně zabil asi 200 lidí.

Reklama

Doporučované