Hlavní obsah

Důvěra v českou ekonomiku roste pomaleji, více mezi podnikateli

Ilustrační fotografie.

Reklama

Důvěra v českou ekonomiku v srpnu meziměsíčně vzrostla o 0,3 bodu na 87 bodů. Růst důvěry výrazně zpomalil proti červenci, kdy se zvýšila o 9,5 bodu. V srpnu byla důvěra vyšší mezi podnikateli, naopak u spotřebitelů klesla.

Článek

V meziročním srovnání jsou všechny indikátory důvěry stále nižší, důvodem je epidemie koronaviru a s ní související opatření, informoval dnes Český statistický úřad.

„Výraznější zvýšení důvěry v ekonomiku jsme zaznamenali jen v odvětví obchodu, kde podniky oproti minulému měsíci hodnotí podstatně lépe svou současnou ekonomickou situaci. Ve službách se naopak důvěra mírně snížila, a to zejména v důsledku horšího hodnocení očekávané poptávky,“ uvedl vedoucí oddělení konjunkturálních průzkumů ČSÚ Jiří Obst.

Celková důvěra se nachází na nejvyšší úrovni za uplynulých pět měsíců, řekl ČTK analytik Generali Investments Radomír Jáč. Zůstává podle něj ovšem výrazně pod úrovněmi z doby před koronavirovou epidemií. Na srpnovém průzkumu je patrná nejistota zejména ve službách a dále na straně spotřebitelů, což je provázáno právě s virovou pandemií, dodal.

Mezi podnikateli vzrostl indikátor důvěry o 0,8 bodu na 85,5 bodu. V obchodu byla vyšší o 6,9 bodu, v průmyslu o 1,7 bodu a ve stavebnictví o 3,7 bodu. Podle statistiků ale mezi stavaři stále převažují podnikatelé, kteří hodnotí současnou poptávku jako nedostatečnou. Ve službách se důvěra v srpnu snížila o 1,3 bodu.

S tím, jak se ekonomika vzpamatovává po koronavirovém šoku, roste i optimismus na straně podnikatelů, podotkl analytik ČSOB Petr Dufek. Extrémní chmury, které byly vidět na očekávání podnikatelů ve druhém čtvrtletí, jsou téměř pryč a průmyslové firmy podle něj předpokládají výraznější zlepšení poptávky už v horizontu tří měsíců. „Teď už jen zbývá, aby tyto předpoklady byly podloženy zakázkami,“ poznamenal.

Mezi spotřebiteli klesla důvěra v ekonomiku o 1,6 bodu na 94,4 bodu. Proti minulému měsíci se lidé více obávají zhoršení jejich vlastní finanční situace. Obavy z růstu cen jsou stále vysoké a lidé se také stále bojí zvyšování nezaměstnanosti, uvedl vedoucí oddělení konjunkturálních průzkumů ČSÚ Jiří Obst.

Souhrnný indikátor důvěry se zhruba od podzimu roku 2014 do začátku letošního roku držel kolem 100 bodů. Od letošního ledna začal mírně klesat. V březnu se v Česku objevily první případy nákazy koronavirem následované preventivními opatřeními vlády proti šíření viru, která zahrnovala uzavření restaurací, kin či obchodů i omezení cestování. Důvěra v ekonomiku se v dubnu propadla pod 80 bodů, kde byla naposledy za ekonomické krize v roce 2009.

Reklama

Doporučované