Hlavní obsah

Důvěra v očkování roste. Šíří se rychleji než virus, myslí si vědci

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Výzkum Královské univerzity v Londýně ukazuje, že v mnoha zemích pomalu ale jistě stoupá důvěra ve vakcíny proti koronaviru a ochota nechat se očkovat. Váhavý přístup některých států ale zpomaluje návrat k normálu.

Článek

Postoje k vakcínám proti viru SARS-CoV-2 se v některých částech světa zlepšují, ukázala nová studie publikovaná vědci z Královské univerzity v Londýně. Přibývá lidí, kteří jsou ochotní se nechat očkovat a věří, že jim jejich vlády zajistí bezpečnou a účinnou vakcínu. Klesají také obavy z vedlejších účinků dostupných látek.

„Poprvé od začátku pandemie mám pocit, že se optimismus šíří rychleji než virus,“ okomentovala zjištění vedoucí výzkumu Sarah Jonesová pro prestižní vědecký časopis Nature.

Průzkumu se od listopadu 2020 do letošního ledna zúčastnilo zhruba 13 500 lidí z 15 zemí Evropy, Asie a Severní Ameriky. Česko v průzkumu zahrnuto nebylo.

V listopadu, tedy těsně předtím, než začaly schvalovací procesy vyvinutých vakcín, uvedlo pouze 40 procent respondentů, že by se nechalo naočkovat, kdyby jim někdo vakcínu nabídl. Více než polovina respondentů se v té době obávala možných vedlejších účinků.

V lednu už by se nechalo naočkovat 54 procent dotázaných. Počet lidí, kteří se obávali negativních důsledků vakcíny, klesl na 47 %.

Nejvíce ochotní jsou v otázce očkování Britové. V lednu se chtělo očkovat 78 % dotázaných Britů. V únoru už to bylo podle společnosti YouGov, která se na šetření podílela, dokonce 83 procent. Ochota nechat se očkovat významně vzrostla v 11 z 15 zkoumaných zemí. Ještě v listopadu bylo k očkování vstřícných jen 28 procent Španělů, ale v polovině ledna už to bylo 52 procent.

„Vidíme povzbudivý trend,“ vyjádřila se k výzkumu pro Nature vědkyně Lavanya Vasudevanová z Dukeovy univerzity v Severní Karolíně. Vyšší důvěru lidí ve vakcíny si vysvětluje tím, že schválené látky vykazují vysokou účinnost a jeví se bezpečné. Postoje lidí mohly také změnit zkušenosti známých, kteří už mají očkování za sebou.

Podle Vasudevanové ale nelze výsledky výzkumu převádět na jiné regiony světa, kde žijí převážně lidé s nižšími příjmy. V takových státech roste důvěra pomaleji, navíc často trpí nedostatkem vakcín.

Najdou se ale i západní země, kde ochota nechat se očkovat příliš neroste. Platí to zejména pro státy, kde panuje dlouhodobá nedůvěra k vakcinaci, jako je Francie či Japonsko. Stále se nechce očkovat 44 procent Francouzů. Až 66 procent Japonců zase říká, že vakcíně nevěří „ani trochu“.

Výsledky výzkumu přesto uvítala třeba Deborah Jonesová, která pracovala na covidové jednotce v jedné z newyorských nemocnic během vrcholu pandemie na jaře. „Je skvělé, že stále víc lidí věří očkování, ale zaráží mě, kolik jich stále ještě váhá. Zpomaluje to náš návrat k normálu.“

Reklama

Doporučované