Hlavní obsah

Důvěrnice jihokorejské prezidentky si po korupčním skandálu odsedí 20 let za mřížemi

Důvěrnice jihokorejské prezidentky byla odsouzena k dvaceti letům vězení. (video: Reuters)Video: Tereza Nováková, Reuters

 

Reklama

Důvěrnice jihokorejské prezidentky Čche Son-sil byla odsouzena k dvaceti letům vězení za korupci. Žena stála v centru korupčního skandálu, který minulý rok v březnu vedl k sesazení prezidentky Pak Kun-hje.

Článek

Čche Son-sil podle obžaloby využívala svých styků s prezidentkou a nutila jihokorejské firmy, aby darovaly miliony dolarů jejím nadacím. Prokuratura pro ni žádala 25 let za mřížemi. Soud podle zpravodajského severu BBC také udělil Čche pokutu 18 miliard wonů (skoro 342 milionů korun).

Korupční skandál se týkal i největší jihokorejské společnosti Samsung, jejíhož šéfa I Če-jonga soud loni v srpnu poslal na pět let do vězení za úplatkářství. Letos v únoru byl překvapivě propuštěn.

Bývalá prezidentka Pak Kun-hje byla odvolána z funkce a vzata do vazby loni v březnu. V soudním procesu, který byl pak zahájen v květnu, čelí obvinění ze zneužití pravomocí. Žena údajně přiměla firmy k poskytnutí úplatků ve výši desítek milionů dolarů a zpronevěřila až 3,8 miliardy wonů, v přepočtu 72 milionů korun, z fondů tajných služeb. Exprezidentka vinu odmítá.

Soud dnes také poslal za úplatkářství na dva a půl roku za mříže šéfa nadnárodního konglomerátu Lotte Group Sin Tong-pina. Důvěrnice Čche Son-sil podle obžaloby výměnou za různé výhody získala od Lotte sedm miliard wonů, v přepočtu 133 milionů korun. Firma pochybení už dříve odmítla.

Reklama

Doporučované