Hlavní obsah

Důvod výpovědi Grandi Stazioni: poničená Fantova budova

 

Reklama

Měli opravit Hlavní nádraží, ale nestihli to v termínu. Proto Grandi Stazioni dostali od Správy železnic výpověď. V pondělí už mají mít sbaleno. Podle zjištění Seznamu bude Grandi Stazioni chtít zpět investovanou miliardu korun.

Článek

Tak vypadá místo, které je hlavním důvodem k výpovězení italské firmy Grandi Stazioni z Hlavního nádraží v Praze.

Reportér Seznamu se vydal na místa, kterými denně proudí stovky lidí, mezi nimi mnoho turistů.

Podle mnoha příslibů z minulosti měli tihle všichni už roky ze zastávek u magistrály vstupovat do opravené historické budovy pražského nádraží, která je dodnes dominantou při pohledu od parku a ulic v okolí Václavského náměstí. Co ze slibů a plánů bylo splněno a co ne, najdete ve videu.

Hrozí miliardový soud

Spor italské společnosti Grandi Stazioni se Správou železniční a dopravní cesty vyvrcholil ve výpověď a požadavek předání Hlavního nádraží v Praze do neděle. To se Italům nelíbí a podle zjištění Seznamu bude Grandi Stazioni chtít zpět svoji investici, tedy zhruba miliardu korun.

Správa železniční a dopravní cesty totiž odmítla jako nový majitel nádraží podepsat dodatek smlouvy na prodloužení oprav postranních křídel staré Fantovy budovy.

Italové však dali najevo, že pokud na Hlavním nádraží skončí, mohou vystavit podle současné smlouvy hned v pondělí 17. října fakturu za provedené opravy. Náklady na ně zatím dosáhly částky 1,2 mld. korun.

„Pokud nebude prodloužena lhůta na dostavbu, tak budeme muset přistoupit k vyžádání návratu naší investice. A současně budeme žalovat český stát o ušlý zisk a škody. Ta částka může dosáhnout miliardy, možná i víc," řekl redakci Seznam Zprávy mluvčí italské firmy Martin Hamšík.

Času bylo dost, tvrdí stát

SŽDC tvrdí, že Italové měli dostatek času na dokončení rekonstrukce a podepsání dodatku by bylo protizákonné. Opírá se přitom o posouzení Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, které bylo provedeno v advokátní kanceláři Kříž, jež pro SŽDC pracuje.

SŽDC trvá na převzetí všech prostor do nedělní půlnoci a je údajně připravena si převzetí vynutit.

Tím by skončil jediný velký PPP projekt realizovaný v České republice.

Firma Grandi Stazioni má, nebo měla mít po dokončení revitalizace Hlavního nádraží prostory v nájmu dalších 34 let a po tuto dobu získat také zpět investované prostředky.

Reklama

Doporučované