Hlavní obsah

Důvody, proč si Home Credit nejde do Hongkongu pro peníze

Home Credit vzdal vstup na burzu v Hongkongu. V Číně působí už od roku 2007.Video: Markéta Bidrmanová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Home Credit na hongkongskou burzu nakonec nevstoupí. Za podíl by dostal málo peněz. Navíc bojuje s nálepkou „lichvářské firmy”.

Článek

Když manažeři Home Creditu nedostanou, kolik chtějí, radši plán opustí rovnou, vysvětluje pozadí rozhodnutí poskytovatele spotřebitelských půjček investiční stratég Dušan Jilčík ze společnosti Starteepo: „Home Credit nebyl spokojen s aktuálním oceněním, které by za IPO dostal.”

Když letos na jaře probíhala transakce mezi PPF a Jiřím Šmejcem, Home Credit byl oceněn na 220 miliard korun, tedy 9 miliard amerických dolarů. Nyní jen na 7,5 mld. dolarů, tedy v přepočtu 191 mld. korun. „K vytoužené miliardě amerických dolarů za desetiprocentní prodaný balík by se dostávali jen těžko,” odhaduje Jilčík.

Dobrý byznys, ale neudržitelný

Finanční instituce po celém světě navíc nezažívají nejlepší časy. „V Polsku jsou dokonce tlaky na zastropování byznysu rychlopůjček. Firma Profi Credit ze skupiny Profireal odtamtud musela odejít,” uvádí Dušan Jilčík příklad ze sousední země.

Finanční výsledky i ziskovost Home Creditu jsou zatím dobré. Podle investičního stratéga to ale nemusí trvat dlouho. „Stále je to vysokomaržový byznysový model, ale čekám nějaké legislativní úpravy do budoucna. Takže ten byznys není dlouho udržitelný.”

Zvlášť když pověst společnosti pošramotily zprávy o praktikách uzavírání smluv a vymáhání půjček. „Od doby, kdy Home Credit oznámil vstup na burzu, objevily se i v Hongkongu velmi kritické články, že jde o lichvářskou společnost. To jim neprospělo.”

Kde je recese, tam investoři nejdou

Podle Jilčíka sehrála při rozhodování manažerů o spuštění IPO podstatnou roli i ekonomická kondice regionu. „Hongkongu se v posledních kvartálech nedaří, jsou v recesi více než tři procenta. A platí, že kde je recese, tam se investoři s penězi moc nehrnou.” Ani současné násilím doprovázené protesty v ulicích města nejsou pro investory pozvánkou. Navíc s sebou nesou nebezpečí zásahu Číny.

Kdy bude další pokus o IPO?

Dušan Jilčík upozorňuje, že to není poprvé, kdy Home Credit zrušil rozhodnutí o vstupu na burzu. „Odložit rozhodnutí o vstupu na burzu je u společností normální. Za pár měsíců se můžou pokoušet opět. Burza může povyrůst, atraktivnost firmy může jít nahoru, protesty utichnout a obava z recese může být zažehnána.”

Také globální e-shop Alibaba vstup na burzu v Hongkongu původně oddálil, teď ale otočil. Už příští týden nabídne první akcie, jednu za 176 hongkongských dolarů. Ropný gigant Saudi Aramco naopak nakonec chystá IPO namísto v Hongkongu v Rijádu. „Hongkongská burza byla loni vyhodnocena jako číslo 1. Dokázala přilákat nejvíc nabídek na IPO. Letos to tak z politických důvodů nevypadá, ale kdo je svázán s regionem jako třeba Home Credit s Čínou, vybírá si právě ji,” vysvětluje Jilčík.

Reklama

Doporučované