Hlavní obsah

Dva Babišovi europoslanci zakládají vlastní nové hnutí Hlas

Europoslanec Pavel Telička.

Reklama

Hnutí má být proevropské, hájit principy liberální demokracie a prosazovat moderní ekonomiku.

Článek

Europoslanci Pavel Telička a Petr Ježek zvolení v roce 2014 do europarlamentu za hnutí ANO budou v letošních volbách kandidovat za vlastní hnutí Hlas, které založili.

Chtějí s ním však působit i na domácí politické scéně.

Hnutí má být proevropské, hájit principy liberální demokracie a prosazovat moderní ekonomiku, uvedl Pavel Telička na tiskové konferenci, kde vznik strany ohlásil.

Video: Rozhovor s Pavlem Teličkou o Babišovi a pozici Česka v Evropské unii

Europoslanec Telička: ČR dnes kvůli své vládě nemá optimální pozici v EU.Video: Zuzana Černá

Pavel Telička, který je nyní jedním z místopředsedů Evropského parlamentu, před pěti lety vedl kandidátku hnutí ANO do Evropského parlamentu, Petr Ježek byl na druhém místě.

Oba se do velké míry podíleli na programu ANO pro evropské volby a Pavel Telička vystupoval jako expert ANO na zahraniční politiku, přestože stejně jako Petr Ježek nebyl členem hnutí.

Oba se však postupně s ANO i s Andrejem Babišem rozešli kvůli odlišným názorům na evropskou i tuzemskou politiku, Telička se mimo jiné opakovaně vymezoval v případu podezření na Babišův střetu zájmů.

Nové hnutí Hlas je dalším novým subjektem, který bude v eurovolbách kandidovat. V polovině ledna oznámil založení vlastního hnutí a kandidaturu do Evropského parlamentu také nynější europoslanec za TOP 09 Jaromír Štětina. Ve volbách chce uspět s novým hnutím Evropa společně.

Reklama

Doporučované