Hlavní obsah

Dva Babišovi ministři by se měli bát o místo, nemají stranickou knížku. S kým ještě se nepočítá?

Kdo všechno se už pro Andreje Babiše nadchnul a pak se s ním rozešel.Video: Václav Dolejší

 

Reklama

I kdyby ANO vyhrálo volby, ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová a ministr dopravy Dan Ťok nemají jisté místo v příští vládě.

Článek

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová minulý týden vybuchla vzteky. Na svém Facebooku emotivně popisovala rozčílení, když se zadrhly dva návrhy zákonů, které zrovna přinesla do Poslanecké sněmovny.

„Nesu značnou odpovědnost, nemám čas, každému je to jedno, nikdo si toho neváží. Nemám právo na nic a držet ústa. Je to smutné, hnusné, celý systém, proti kterému bojuji. Nevzdávám to. Je to strašně těžké v tom všem zakonzervovaném systému,” stěžovala si ministryně.

Tentokrát to nebylo klasické emotivní vystoupení, na které jsme u ní zvyklí. Devětatřicetiletá úřednice, jež se v říjnu 2014 stala ministryní po odchodu Věry Jourové do Bruselu, se začíná bát o svou budoucnost.

Sama tuší, že šéf ANO Andrej Babiš není s její prací příliš spokojený a proslýchá se, že s ní do případné příští vlády po říjnových volbách spíš nepočítá.

„Já bych u toho velmi ráda chtěla být. Domnívám se, že jsem tady nastartovala spoustu věcí. Teď to nemyslím nijak arogantně, že se držím místa, to opravdu ne,” uvedla Karla Šlechtová.

Dokonce sebrala odvahu a šla se Babiše přímo zeptat. „Ptala jsem se, zda by uvažoval o nějaké spolupráci. Ale zatím mi neodpověděl,” povzdechla si ministryně, které podle zdrojů z ANO škodí mimo jiné i to, že není členkou Babišova hnutí.

Chci být ve vládě, ale Babiš mi neodpověděl, tvrdí ministryně Šlechtová:

Kromě Karly Šlechtové nemá z pěti Babišových ministrů stranickou průkazku už jen ministr dopravy Dan Ťok. A ani s jeho prací není Babiš příliš spokojen.

Bývalý ředitel stavební společnosti Skanska přišel do vlády v prosinci 2014 a Babiš od něj čekal splnění důležitého cíle - rozhýbat zamrzlou výstavbu dálnic, aby se naplnil hlavní volební slogan hnutí „dálnice, dálnice, dálnice”.

„Vyčítá mu, že nemá tah na branku,” shrnul výhrady jeden z Babišových lidí.

Podle informací Seznamu už sám Ťok na schůzkách dělá narážky, že se mu angažmá na ministerstvu krátí. Veřejně ale hovor o své budoucnosti na ministerstvu odmítá. „Taková otázka je naprosto zbytečná a já ji neřeším. Funkci člena vlády jsem vzal jako nestraník a za svou prací si jednoznačně stojím," řekl Seznamu.

Video: V ANO jde o funkce. Vítejte ve stranické politice.

Že jsou Šlechtová i Ťok nestraníci a nehrnou se ani na kandidátku do sněmovních voleb, by zrovna u hnutí ANO nemuselo vadit.

Andrej Babiš si nepotrpí na to, aby jeho ministři prošli volbami, naopak má rád „nezávislé odborníky". Jenže z jeho hnutí se pomalu stává klasická politická strana, jejíž členové si sami pomýšlejí na ministerská křesla a nechápou, proč by je měli přepustit nestraníkům.

„Muselo by se řešit, jakým způsobem s nimi (Ťokem a Šlechtovou) pokračovat. Jestli by vstoupili do strany, jestli by šli na kandidátku,” dodává další člen ANO. Že se nálada ve straně mění, dokládají i přípravy na únorový sjezd.

Zatímco předloni ministři Richard Brabec a Martin Stropnický odmítli kandidovat na místopředsedy, letos už se o exponované posty poprvé utkají. Mimo jiné právě proto, že to může pomoci při setrvání na ministerstvu.

Sám Babiš se k budoucnosti svých ministrů vyjadřovat nechce. Ovšem jeho pravá ruka, místopředseda Jaroslav Faltýnek, dvojici Ťok-Šlechtová vzkazuje, ať se nezabývají tím, co bude po volbách. „Teď se každý musí soustředit na úkoly ve svém resortu, které má do října ještě zvládnout,” řekl Faltýnek.

Aby Babiš o těchto dvou jménech vůbec uvažoval, museli by oba ministři za deset měsíců zaznamenat výrazné úspěchy. Od Ťoka šéf ANO neočekává nic menšího, než že rozběhne stavbu devíti roky zaseklých úseků dálnic a vyřeší nekonečný spor o výběr mýta. Šlechtová zase musí prosadit alespoň novelu stavebního zákona, která má právě stavbu dálnic urychlit.

Reklama

Doporučované