Hlavní obsah

Dva čeští alpinisté zabloudili v Alpách, museli jim pomoci záchranáři

Foto: AP

Ilustrační snímek.

Reklama

Třiadvacetiletý muž a o rok starší žena chtěli ve čtvrtek vylézt na horu Krippenstein, ale vydali se po špatné cestě, ačkoli se řídili mapovou aplikací.

Článek

Rakouská horská služba zachránila v pátek ráno český pár, který zabloudil v obtížně přístupném alpském terénu v oblasti hory Krippenstein a musel tam přečkat noc.

Jak informovala agentura APA, záchranáři se ve čtvrtek večer pokusili do pátrací akce po Češích nasadit vrtulník, ale nebylo možné ho použít kvůli povětrnostním podmínkám.

A tak se záchranáři vydali k promrzlé dvojici pěšky.

Třiadvacetiletý muž a o rok starší žena chtěli ve čtvrtek vylézt na horu Krippenstein, ale vydali se po špatné cestě, ačkoli se řídili mapovou aplikací. Brzy zcela zabloudili a ocitli se v extrémně strmém a skalnatém terénu. Muž se navíc zranil. Odpoledne volali horskou službu.

Rychlá záchrana dvojice však večer nebyla možná kvůli tmě a také kvůli bouři doprovázené silným větrem o rychlosti až 70 kilometrů za hodinu. Terén, kde se dvojice nacházela, byl tak nepřístupný, že záchranáři z horské služby museli slaňovat více než 500 výškových metrů.

Po čtyřech hodinách se k českému páru dostali a už za jejich přítomnosti promoklí a podchlazení Češi přečkali noc. Až dnes ráno bylo možné uskutečnit jejich transport vrtulníkem. Byli přepraveni na kliniku v Bad Ischlu.

Reklama

Související témata:

Doporučované