Hlavní obsah

Dva Číňané napadli v Praze ženu s vlajkou Tibetu. Trestný čin se nestal, řekl soud

Soud rozhodl incident z návštěvy čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Praze.Video: Radek Nohl, Reuters, Seznam Zprávy

 

Reklama

Muž a žena při návštěvě čínského prezidenta oběti svého útoku vlajku sebrali. Obvodní soud pro Prahu 7 rozhodl, že nešlo o loupež.

Článek

U Obvodního soudu pro Prahu 7 skončil více než tři roky starý incident z návštěvy čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Praze.

Soud vynesl rozsudek v případu, kdy ve dnech návštěvy Si Ťin-pchinga napadli dva občané Číny – muž a žena – demonstrantku, která protestovala proti politice čínských komunistů a měla v rukou vlajky Tibetu. Agresoři jí tibetskou vlajku i přes její odpor sebrali a hodili do řeky.

Kvůli tomuto činu byli obžalováni, avšak i když Nejvyšší soud loni řekl, že by mohlo jít o trestný čin loupeže, obvodní soud nyní projevil jiný názor.

Jeden z pachatelů, v té době student vysoké školy, který tibetskou vlajku oběti útoku vytrhl, se podle soudu nedopustil trestného činu. Ale v jeho případě by se mohlo jednat o přestupek.

„Po zvážení okolností předmětného jednání obžalovaného, společenské nebezpečnosti předmětného jednání, bezúhonnosti a nízkého věku obžalovaného dospěl senát k závěru, že se jednalo o ojedinělý exces obžalovaného, který není trestným činem,“ uvedla mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 7 Tereza Leskovjanová.

Přehmaty při ochraně čínského prezidenta přiznal po letech i minitr vnitra:

Ministr vnitra přiznal přehmaty při ochraně čínského prezidenta.Video: Hanuš Hanslík

Tento obžalovaný už dříve u soudu odmítl, že by se nějakého trestného činu dopustil. Případ popsal tak, že šlo zjevně o zkratkovité jednání iniciované vypjatou emoční atmosférou.

„Tibetská vlajka pro občany Čínské lidové republiky představuje symbol rozbití jejich státu a budí značné emoce,“ prohlásil podle dokumentů k případu obžalovaný čínský student.

Jeho spolubžalovanou pak soud osvobodil. Podle verdiktu se nepodařilo prokázat, o jakou vlajku se Číňanka s demonstrantkou přetahovala. Jestli o tibetskou nebo českou, kterou prý měla podle svědků obžalovaná také u sebe.

„Vzhledem k této skutečnosti, kdy nešlo bez pochyb vyloučit přetahování se obou žen o vlajku českou ve vlastnictví obžalované, přičemž nebyla prokázána ani koordinace mezi oběma pachateli, byla obžalovaná obžaloby zproštěna,“ uvedla Leskovjanová.

Případ ale ještě nekončí.

Státní zástupkyně se proti rozsudku odvolala. Kauza tak míří k Městskému soudu v Praze.

Reklama

Doporučované