Hlavní obsah

Dva děkani na jedné fakultě. Ostravská univerzita řeší problém, jaký nemá v Česku obdoby

Bývalý děkan Lékařské fakulty Ostravské univerzity docent Pavel Zonča se po téměř dvou letech od svého odvolání z funkce šéfa fakulty dočkal zadostiučinění. Vyhrál soud. Video: Seznam.cz

 

Reklama

Lékařská fakulta Ostravské univerzity má ve vedení souběžně dva děkany. Stalo se tak poté, co Akademický senát Lékařské fakulty odvolal v listopadu 2016 z funkce Pavla Zonču. Na jeho místo nastoupil v březnu 2017 Arnošt Martínek. Zonča se ovšem proti rozhodnutí o odvolání bránil a u soudu vyhrál.

Článek

Letos v červenci Krajský soud v Ostravě rozhodl, že odvolání nebylo procesně správné a zrušil ho. Tím se Zonča stal znovu děkanem. Rozhodnutí soudu nicméně neznamená, že mezitím zvolený Martínek přestává být děkanem.

„Ke zrušení minulého rozhodnutí Akademického senátu došlo poté, co bylo zjištěno, že byl nesprávně obsazen, a tedy rozhodnutí nebylo zákonné,“ uvedl mluvčí Ostravské univerzity Adam Soustružník. Při hlasování o odvolání Zonči vznikly nejasnosti související s náhradníkem za odstoupivšího senátora.

V době, kdy nynější ředitel Fakultní nemocnice Evžen Machytka kandidoval do Senátu, nebyl členem akademické obce Lékařské fakulty, a proto o odvolání nehlasoval. Podle soudu ale členem byl a jeho nepřítomnost při hlasování mohla výsledek ovlivnit.

Situace, kdy je pozice děkana fakulty obsazena dvěma osobami zároveň, se v Česku dosud nestala. Rektor Jan Lata vyzval Zonču, aby dočasně funkci nevykonával. Akademický senát se nyní po mimořádném zasedání shodl, že hlasování ještě odloží. „Případ bude podléhat dalšímu soudnímu přezkoumání, přičemž běží třicetidenní lhůta pro rozhodnutí krajského soudu o předběžném opatření a odkladném účinku žaloby,“ dodal Soustružník.

Zonču odvolal Akademický senát na podzim roku 2016. „Odvolání zdůvodnili závažnými strategickými, manažerskými a pracovně-právními pochybeními děkana Zonči při řízení fakulty. V pondělí bylo zasedání Akademického senátu Lékařské fakulty Ostravské univerzity za účelem přípravy zásadního zasedání, na kterém se bude projednávat situace dvou děkanů. Toto zasedání bude v týdnu po desátém září, rektor bude rozhodnutí plně respektovat,“ řekl mluvčí krajského soudu Jiří Barč.

Akademickému senátu podle jeho členů bránil Zonča ve vykonávání jeho kontrolní funkce. Senát také poukazoval na nestandardní postupy v oblasti personalistiky: v průběhu výběrových řízení, při propouštění vedoucích pracovníků a jejich nahrazování pracovníky s neodpovídajícím vzděláním (během působení děkana Zonči odešlo 80 procent pracovníků děkanátu fakulty, například celé oddělení ekonomické a projektové nebo oddělení pro vědu a výzkum), či nedostatečná a neodpovídající komunikace mezi vedením fakulty.

Reklama

Doporučované