Hlavní obsah

Dva displeje v telefonu a vibrující pero. Microsoft to zase zkouší „jinak“

Microsoft ukázal nový telefon se dvěma displeji Surface Duo 2.Video: video: Microsoft, střih: Pavel Kasík

 

Reklama

Prémiové notebooky s precizním zpracováním a rychlým hardwarem, to je Microsoft Surface, jak ho známe. V nové várce hardwarových novinek ale Microsoft ukázal i svůj nový telefon – nebo spíše tabletofon – se dvěma displeji a perem.

Článek

Pokud jsme novinkám od Applu vyčítali, že jde pouze o minimální zlepšení, musíme totéž napsat o nových hardwarových kouscích, kterými se pochlubil Microsoft. Také ten totiž ukázal u svých laptopů a mobilů spíše drobná, evoluční vylepšení.

Podívejte se na přehled představených novinek v galerii:

+12

Ale rozdíl tady je. Apple prodává své iPhony po desítkách milionů kusů měsíčně a podle odhadů je po světě miliarda aktivních iPhonů. Je tedy logické, že Apple nechce – nepotřebuje – příliš měnit něco, co tak dobře funguje.

Telefon od Microsoftu s Androidem

Microsoft naproti tomu ne a ne v oblasti telefonů prorazit. A zkouší to už skoro dvacet let. Napřed s Windows Mobile a potom s Windows Phone. Obě platformy, ačkoli si ve své době našli věrné uživatele, nakonec prohrály v boji s iPhonem a Androidem.

Microsoft se ale nevzdává a stále se snaží na trh s telefony prorazit. A zkouší to vylepšenou verzí svého neobvyklého zařízení Surface Duo, které poprvé představil v roce 2019 a prodávat začal o rok později. Skládací tablet (nebo rozkládací mobil) se dvěma oddělenými displeji je zařízení, které v podstatě nemá konkurenci.

Foto: Microsoft

Je to mobil? Je to tablet? Surface Duo ohýbá definici obou kategorií.

Nabízí se pochopitelně srovnání s drahými telefony od Samsungu, Xiaomi nebo Huawei. Jenže ty mají ohebný displej, který nabízí nepřerušenou plochu obrazovky (i když občas je tam vidět mírná rýha). Naproti tomu Surface Duo nabízí dva oddělené displeje, a přestože by asi šlo sledovat video napříč oběma obrazovkami, není to nic, čím by se dalo chlubit v ukázkových videích.

A tak místo toho Microsoft ukazoval v pečlivě připravené prezentaci to, kde dávají dvě obrazovky vedle sebe smysl a je jednoduché si představit, jak v dané chvíli přispívají k lepší přehlednosti a produktivitě. Při úpravě fotek vidíte nalevo nástroje, napravo upravovanou fotku. Při čtení e-mailů vidíte nalevo přehled e-mailů, napravo otevřený e-mail. A dokonce můžete z jedné obrazovky přetáhnout obrázek do aplikace na druhé obrazovce, a překročit tak bariéru mezi oběma displeji.

Foto: Microsoft

Přetažení obrázku z galerie do editovaného dokumentu.

Ano, v každém z těchto případů je asi druhý displej vhodný. Ale když si představíme, co všechno na telefonu děláme, nebudou tyto kreativně-produktivní momenty, kde člověk naplno využívá obou displejů, až tak časté.

Dost často jsem se přistihl, že druhá obrazovka tam jen tak „visela“.
Marques Brownlee o předchozí verzi Microsoft Surface Duo

Prohlížení webu. Odpovídání v chatu. Videokonference. Rychlé focení. Nic z toho nijak zásadně nevyužívá dvou displejů a naopak vás pak bude přebytečný druhý displej zdržovat při otevírání. Poslední implementace Androidu navíc nebyla zvlášť úchvatná: „Je to úžasný kousek hardwaru, ale když ho skutečně používáte, není to úplně ono,“ řekl o předchozí generaci Surface Duo recenzent a youtuber Marques Brownlee. „Dost často jsem se přistihl, že druhá obrazovka tam jen tak ‚visela‘, a tak jsem ji prostě přehnul dozadu a používal telefon, jako kdyby měl jen jeden displej.“

Pokud ale máte nápad na dvě aplikace, které chcete používat vedle sebe, můžete si přímo na plochu celkem jednoduše umístit zkratku, kterou spustíte dvojici aplikací, jednu na levém displeji a jednu na pravém. Takže třeba pokud často hledáte vhodný termín pro schůzku, můžete si vytvořit zástupce pro kombinaci e-mailového klienta vlevo a kalendáře vpravo. Telefon není typické zařízení pro multitasking a tento přístroj se to snaží změnit.

Foto: Microsoft

Největší změnou je trojice kamer, původní Surface Duo totiž měl jen přední kameru, kterou používal i jako zadní.

Tři kamerky na zadní straně (ultraširokoúhlý, širokoúhlý a teleobjektiv) jsou v dnešní době celkem standardní, pro Surface Duo je to ale velký pokrok. První verze totiž žádné kamery na zadní straně neměla a vše obstarávala „selfie“ kamerka na přední straně. To ale také znamená, že s novým telefonem Duo budete vždy fotit v rozevřeném stavu, a tady opět narážíme na to, co s druhým displejem.

Microsoft to ukazuje jako výhodu: na levém displeji vidíte fotku, kterou jste vyfotili, a můžete tak na pravém displeji zvolit novou kompozici a hned je porovnat. To ale není úplně časté focení. Ve videu také veškeré focení probíhalo na výšku a figurant fotil oběma rukama. Jak by to vypadalo, kdyby chtěl něco rychle vyfotit jen jednou rukou?

Určitě tak záleží na tom, co od telefonu čekáte. Ne nadarmo k tomuto 5G tabletomobilu Microsoft přibalil pero, aby podtrhl jeho tvůrčí potenciál. A také při hraní her – když tedy s využitím obou displejů hra počítá – to může mít něco do sebe.

Foto: Microsoft

Hlavní displej ukazuje jízdu, spodní displej ukazuje mapu.

To ostatně vědí fanoušci dvoudisplejové konzole Nintendo 3DS z roku 2010. Ale ani tam neudělal tento hybridní formát díru do světa a šlo spíše o okrajový žánr.

Notebooky Surface mají ukázat cestu

Pro Microsoft ale hardware nehraje stejnou roli jako pro Apple nebo další výrobce. Většinu svých dolarů totiž Microsoft získává z prodeje licencí k softwaru a z cloudových služeb. Nejvíce ze serverových produktů, v závěsu je pak Office a Windows.

Vedle toho se veškerý hardware – a tam spadají nejen zařízení Surface, ale i herní konzole a příslušenství k PC – krčí s necelými pěti procenty. Takže Microsoft nemá hardware jako klíčový zdroj příjmů a své laptopy využívá k něčemu jinému: je to výkladní skříň pro jejich software a zároveň prostor pro vývojáře Microsoftu, aby předvedli svou vizi a ukázali směr, kterým se ostatní výrobci mohou vydat, pokud se jim bude chtít.

„Před pár měsíci jsme vám na pódiu předvedli naši vizi pro Windows 11,“ začal ostatně předváděcí akci Panos Panay, viceprezident Microsoftu pro oblast produktů. „Windows je síla, která podporuje a tlačí inovace. Je to platforma pro tvorbu. Platforma, která je navržena tak, abyste se tam cítili doma a v bezpečí. Ale abyste to zažili, musíte to držet v ruce. A pak nastupuje hardware, který navazuje a doplňuje ten softwarový zážitek.“

Foto: Microsoft

Panos Panay je opravdu nadšený z nového Surface Laptop Studio.

Jinými slovy, Microsoft se učí z tradiční poučky, kterou vývojář Alan Kay z legendární laboratoře Xerox PARC pronesl na přednášce v roce 1982: „Ti, kteří to se softwarem myslí opravdu vážně, dělají svůj vlastní hardware.“ Kay je autorem i dalších často citovaných vizionářských pouček: „Nejlepší způsob, jak předpovědět budoucnost, je ji vynalézt.“

Hardware ustoupí do pozadí a vy jste zcela pohlceni inspirací nebo kreativitou.
Panos Panay, viceprezident Microsoftu pro oblast produktů

A to je důvod, proč Microsoft dělá a ukazuje své notebooky a tablety Surface: „Děláme produkty, které posouvají hranice možného,“ věří Panay. „Jde o to, jak se cítíte, když to zařízení používáte. Když hardware ustoupí do pozadí, vůbec jej nevnímáte, protože jste zcela pohlceni inspirací nebo kreativitou.“

Drahé notebooky s hezkými maličkostmi

Notebooky Surface nikdy nepatřily mezi mainstreamová zařízení. Obvykle nabízejí nejrychlejší hardware dostupný v době uvedení na trh, to celé zabalené do nejlepších materiálů, jaké si lze pro notebook obhájit. Nejsou určené pro masový zájem trhu, ale spíše jako ukázka toho, jak elegantně může notebook s Windows vypadat, jak rychlý může být a jak plynulé může být jeho ovládání.

S příchodem nového operačního systému Windows 11 – oficiální start mají naplánovaný na 5. října – je předvedení novinek v novém kabátě ještě důležitější. A proto není divu, že i v prezentaci, kde má hardware zdánlivě hlavní roli, je stále v roli podpůrné.

Foto: Microsoft

Operační systém Windows 11 byl v celé prezentaci v centru dění.

Nově představené notebooky půjdou na trh společně s Windows 11, tedy pátého října 2021. Hlavní novinkou je Surface Laptop Studio, podle Panaye jde o novou kategorii výrobku, protože kombinuje různé styly práce. A zábavy, jak Microsoft rád zdůrazňuje. K čemuž má dopomoci možnost „skrýt“ klávesnici.

Foto: Microsoft

Displej lze „napůl“ ohnout, a skrýt tak klávesnici.

Dodejme, že Microsoft není první, koho napadlo skládat displej přes klávesnici, Lenovo nebo HP to dělají už dlouho. V detailech se ale může skrývat hodně a je možné, že skládání bude někomu vyhovovat lépe než otáčení a ohýbání klávesnice směrem do stolu.

Parametry Surface Laptop Studio

  • displej 14,4 palce, 120 Hz obnovovací frekvence
  • čtyřjádrový procesor Intel 11. generace (H Series)
  • grafická karta NVIDIA RTX 2. generace
  • hmotnost 1,73 kg
  • pero Surface Slim Pen 2 s bezdrátovým nabíjením
  • cena začíná na 1 599 dolarech

Takovýto stroj dává smysl pro někoho, kdo často střídá různé styly práce, především psaní na klávesnici a kreslení perem na displej. Za cenu přibližně 35 tisíc korun (ale reálná cena v Česku bývá vyšší, nejde totiž o masově poptávané zboží). Recenzenti, kteří měli možnost hybridní laptop / tablet / pracovní stanici vyzkoušet, chválí stabilní zpracování, pozastavují se nad zvláštním „podstavcem“ (vytváří iluzi, že je laptop tenčí, než ve skutečnosti je) a podotýkají, že hardwarově je zařízení cílené spíše na kreativce než hráče.

Ostatní představené notebooky – dražší Surface Pro 8, Surface Pro X a nejmenší Surface Go 3 – navazují na své předchůdce, přinášejí lepší displeje, aktualizovaný hardware a podporu pro nové pero s vibrační odezvou.

Foto: Microsoft

Elegantní kapsička klávesnice Surface Pro X schovává bezdrátově nabíjené pero.

Pero kupodivu není v ceně. Tablet Surface Pro 8, který sám o sobě rozhodně není levný, tak za základní cenu 1 099 dolarů koupíte jen ve velmi omezené verzi. Za stylus si budete muset ještě připlatit 130 dolarů a za klávesnici dalších 180 dolarů. „Nízká cena“ je tak spíše marketingový tah. Pokud chcete skutečně využít možností nového zařízení tak jako usměvaví lidé v prezentaci Microsoftu, budete muset připlatit za příslušenství, bez kterého nevyužijete to, čím se Surface chlubí – unikátní kombinaci designu a kreativity.

Reklama

Doporučované