Hlavní obsah

Dva dny zabržděná Sněmovna. Blokují ji strany, které drží vládu u moci. Kvůli Filipovi i EET

Petr Dolínek se pustil do Vojtěcha Filipa kvůli jeho výrokům o táboře v Letech.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

V úterý neměla vláda dostatek poslanců, aby přehlasovala senátní veto.

Článek

Obstrukce ve Sněmovně třeba tím, že si kluby žádají přestávky na poradu, jsou tradičním nástrojem opozice, jak stěžovat vládě život. Poslední dva dny ovšem jednání o zákonech zdržují zástupci stran, které kabinet Andreje Babiše při vyslovování důvěry podržely.

Středeční zasedání tak hned po úvodní čtvrthodině bylo přerušeno na půl hodiny. Komunisté, kteří výměnou za podporu dostali příslib prosazování některých bodů svého programu, se totiž rozhodli, že se potřebují poradit o útocích, které na jejich předsedu vede vládní sociálnědemokratický poslanec Petr Dolínek.

Ten už na úterním zasedání, kdy se poslanci po prázdninách sešli prvně, chtěl zařadit bod o výrocích komunistického šéfa Vojtěcha Filipa. To se nepodařilo díky hlasům ANO, komunistů a SPD, a tak dnes začal sbírat podpisy pro jeho odvolání z funkce místopředsedy Poslanecké sněmovny.

Filip mimo jiné o prázdninách tweetoval o táboru v Letech, kde byli internováni Romové.

„Připomínám všem, kteří se rozčilují nad stále zvyšující se cenou vepřového masa, že vláda ČR vedená B. Sobotkou vykoupila vysoce efektivní podnik v Letech za půl miliardy a uzavřela ho bez náhrady a snížila tak produkci českého vepřového pod 30% naší spotřeby, to byl zločin,“ napsal v srpnu Filip na Twitteru.

Poslance ČSSD také popudily Filipovy výroky ohledně sporu o sochu maršála Koněva v pražských Dejvicích.

Podle Dolínka je takové chování neslučitelné s reprezentativní funkcí místopředsedy dolní komory Parlamentu.

„Mě zvedá ze židle, když se dozvím, že někdo lže a vyvolává nenávist kvůli koncentračnímu táboru v Letech. Tvrdit, že vepřové zdražilo kvůli uctění památky romského holokaustu, je lež. A nejenom, že je to lež, je to zlo. Je to lež a zlo, které je neslučitelné s veřejným funkcionářem, druhým nejvyšším funkcionářem této ctěné Poslanecké sněmovny,“ řekl Dolínek.

Už v úterý přitom byla na programu zdržovací taktika. Tentokrát přímo od vládních poslanců. Tedy ANO a ČSSD. Ve sněmovně totiž neměli dostatek hlasů, aby mohli schválit novelu o elektronické evidenci tržeb, která systém zavádí i pro další obory podnikání. Tu vrátil do dolní komory Senát, koalice proto potřebuje absolutní většinu, tedy 101 poslanců.

A tolik se v úterý Babišově vládě nepodařilo dostat k hlasovacím zařízením. Proto si těsně před závěrečným hlasováním požádal klub ANO o pětiminutovou přestávku na poradu a po něm si o 15 minut zažádal klub ČSSD. Jednání Sněmovny tím skončilo.

ČSSD v posledních měsících zvažovala odchod z vlády kvůli sporům o jmenování ministra kultury. Předseda sociálních demokratů Jan Hamáček na konci srpna po prvním zasedání vlády po prázdninách řekl, že se situace zklidnila. „Neslibuji, že by měl být absolutní klid, ale to je něco, co doprovází všechny koaliční vlády," uvedl Hamáček.

Reklama

Doporučované