Hlavní obsah

Dva dřepy a důchod je váš. Z doručování penzí je rozcvička

Foto: Jaroslav Brousil

Doručovatelé mají instrukce, jak předávat důchod. Mají tak minimalizovat kontakt se seniorem. (Ilustrační snímek)

Reklama

Předávání důchodů seniorům probíhá od konce března podle striktních pravidel.

Článek

Jak by se měl předávat důchod, pokud ho doručovatel České pošty nese seniorovi domů a nemá respirátor, který by ho ochránil před případným nakažením koronavirem? Přesný postup vypadá následovně: Zazvonit, vyzvat důchodce, ať položí doklady na zem a ustoupí. Vzít si doklad, ověřit totožnost, vložit hotovost s dokladem do obálky, položit obálku na zem a poodstoupit.

Shrnuto, senioři si svůj důchod až před dveře vyslouží za dva dřepy. Samozřejmě je možné využít i jiné vhodné místo na předání dokumentů než jen položit doklad na zem.

Má jít o nařízení, které už koncem března vydal přímo generální ředitel České pošty Roman Knap. „Po dokončení předání důchodu ošetří doručovatel své ruce dezinfekčním sprejem nebo gelem,“ dodává se v pokynech, které jsou datované k 25. březnu.

Tento postup má podle dopisu, který měl rozesílat právě generální ředitel, trvat po celou dobu trvání nouzového stavu, případně do vyhlášení nových instrukcí.

Pravost instrukcí potvrdil Ivo Vysoudil z tiskového oddělení České pošty. „Podstatou je, aby nedošlo k přímému kontaktu a tím pádem k ohrožení ani příjemce, ani doručovatele,“ dodává Vysoudil.

„V praxi to moc smysl nedává,“ říká Michaela Stachová, ředitelka Nadace Krása pomoci, a dodává, že někteří senioři skutečně mohou mít problém udělat dva dřepy.

„Doručovatelé jsou ale vstřícní,“ říká Stachová s tím, že v takových případech umí najít náhradní řešení.

Pošta na konci března také zveřejnila informaci, že úspěšnost doručování důchodů až do domu byla na 80 procentech, připouští zároveň, že ve velkých městech se lokálně mohla úspěšnost pohybovat u 35 procent.

Z terénního dotazování mezi důchodci pak České poště vyšlo, že valná většina klientů, kteří si standardně nechávali posílat peníze na poštu, nemají o doručování na adresu zájem. Proto se od dubna zavedlo, že si důchodce může vybrat, jestli chce doručit peníze na adresu, nebo si pro ně dojít na pobočku.

Reklama

Doporučované