Hlavní obsah

Dva lidé zůstávají v nemocnici po úniku čpavku v Příbrami, případ řeší policie

V Příbrami jsou stále dva lidé v nemocnici kvůli úniku čpavku.Video: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

 

Reklama

Dva lidé zůstávají v příbramské nemocnici od středy, kdy unikl ve městě čpavek. Jeden z nich byl ještě dopoledne na jednotce intenzivní péče.

Článek

Záchranáři převezli do příbramské nemocnice ve středu odpoledne šest lidí s příznaky intoxikace, čtyři z nich lékaři hned po ošetření propustili. Seznamu to řekl mluvčí příbramské nemocnice Martin Janota.

Nebezpečná látka unikla ve středu ráno na příbramském zimním stadionu kvůli porouchanému ventilu jednoho z čerpadel. Stadion i akvapark musely být evakuovány.

Hasiči se dnes dopoledne na stadion vrátili a kontrolně měřili koncentrace čpavku v areálu i okolí. Hodnoty koncentrace naměřili pouze ve strojovně, kde únik nastal. Podle mluvčího středočeských hasičů Jaroslava Gabriela ale už nejsou naměřené hodnoty zdraví škodlivé. V okolí se již čpavek nevyskytoval.

Hospitalizovaná šestice se nadýchala čpavku v restauraci, která je vedle stadionu. Jak se do budovy čpavek dostal, není jasné. Hasiči se k možnostem úniku látky dnes nechtěli vyjadřovat. Záchranáři v souvislosti s únikem čpavku ošetřili ve středu osm lidí - dva z nich dopoledne na místě.

V bazénu byla ve středu kvůli úniku čpavku přerušena plavecká výuka dětí. Město řešilo únik čpavku ze stadionu už v minulosti, ledová plocha byla poté opravována.

Čpavek se vyznačuje nepříjemným, štiplavým zápachem. Při nižších koncentracích může u lidí vyvolat pálení očí či nosu. Ve vyšších koncentracích může vážně poleptat sliznice dýchacích cest, kůži a oční rohovku a způsobit otok plic.

V dubnu unikl čpavek také na zimním stadionu v Chomutově. Kvůli tomu byli evakuováni hosté ze sousedního hotelu a obyvatelé z domů v přilehlé ulici. Nikomu se nic nestalo a po zastavení úniku se mohli lidé vrátit.

Reklama

Související témata:
Amoniak (Čpavek)

Doporučované