Hlavní obsah

Dva měsíce do amerických voleb. Oba tábory si obhlížejí bitevní pole

Foto: Profimedia.cz

Americké prezidentské volby se konají přesně za dva měsíce. Ilustrační fotografie.

Reklama

Dva měsíce do prezidentských voleb ve Spojených státech. Co se za Atlantickým oceánem děje? A v jakých státech se pravděpodobně odehrají největší volební bitvy?

Článek

V úterý 3. listopadu jdou Američané k volbám. Budou si vybírat svého 46. prezidenta. Svůj post obhajuje za republikány Donald Trump, demokraté poslali do boje bývalého viceprezidenta Joea Bidena. Ten aktuálně i vede předvolební průzkumy, průměrně o 7 až 9 procentních bodů. Nic není rozhodnuto, začíná horká část kampaně.

Boj o Pensylvánii

Podle průběžných dat Biden vede plošně po celých Spojených státech. Přesto, jak upozorňují například The New York Times - stále demokraté nevedou natolik, aby republikáni ztratili naději. Klíčový stát bude mimo jiné Pensylvánie. Tam Biden nově ztratil čtyři procentní body. V roce 2016 byl tento „swing state“, tedy stát s vyrovnanou podporou republikánů i demokratů, pro Trumpa víceméně katapultem do Bílého domu.

Pensylvánie je domovským státem demokrata Joea Bidena. Trumpův tým si toho je vědom. Jen několik hodin předtím, než Biden promluvil na celonárodním demokratickém sjezdu v Milwaukee, Pensylvánii navštívil současný prezident. „Přijel jsem, abych vám vysvětlil jednu věc, ale myslím, že vy to víte lépe než já: On odjel. Opustil Pensylvánii,“ osočil Trump svého rivala Bidena.

Boj o Wisconsin

Kromě Pensylvánie se aktuálně předvolební kampaň vede v jiném „swing state“, a to ve Wisconsinu, kde se nachází město Kenosha. To se stalo místem dalšího policejního násilí. Bělošský policista tu sedmkrát do zad postřelil Afroameričana Jacoba Blakea. Ve městě propukly protesty. Ty postupně ztratily na intenzitě, celá záležitost však jen akcentuje už tak výrazné téma, které letos bouří Spojenými státy - systémový rasismus a policejní násilí.

Donald Trump Kenoshu v úterý navštívil. Neviděl se s rodinou zraněného Blakea, který je podle listu The Washington Post od pasu dolů ochrnutý, protože se podle jeho slov nechtěla sejít bez přítomnosti právníků. O prezidentovu návštěvu nestálo ani vedení Wisconsinu, tamní guvernér, demokrat Tony Evers ho žádal, aby nejezdil.

„Měli bychom mluvit o násilí, které jsme viděli v Portlandu a tady a na dalších místech,“ odpověděl Trump v Kenoshe na otázku reportérky stanice CNN, zda je systémový rasismus v USA problém.

Také Joe Biden se chystá Kenoshu navštívit, a to dva dny po Trumpovi. „Biden a jeho žena Jill se budou účastnit setkání městské komunity,“ oznámil Bidenův tým. Ve středu sám Biden řekl, že ho o návštěvu Wisconsinu žádali vysocí demokratičtí politici. Stejně jako Trump si i Biden uvědomuje, že se jedná o důležitý stát, který společně s Pensylvánií a také Michiganem před čtyřmi lety Trumpovi vyhrál volby.

Boj o Michigan

V dalším státě, kde se podle analytiků letos svede největší bitva o Bílý dům, také prozatím vede Joe Biden. Tedy až na průzkum od agentury Trafalgar Group. Ta predikuje vítězství Donalda Trumpa. O dva procentní body. Stejná agentura před čtyřmi lety jako jedna z mála správně odhadla prohru Hillary Clintonové právě v Michiganu.

Podle komentáře The Washington Post Demokratická strana a Bidenova kampaň trochu zapomíná právě na tyto „swing“ státy. Naopak Trumpův tým se na ně soustředí především. Ve středu navštívila Michigan Trumpova dcera Ivanka, poradkyně v Bílém domě. Sešla se s vedením General Motors. „Prezident postavil nejsilnější ekonomiku všech dob a udělá to znovu,“ prohlásila Trumpová.

Debaty

Další důležitý bod programu, na který se oba kandidáti chystají a jsou v předvolebním boji zásadní, jsou samozřejmě televizní debaty. Ty budou dohromady čtyři. Tři mezi Trumpem a Bidenem, jedna mezi viceprezidentem Mikem Pencem a kandidátkou na viceprezidentku Kamalou Harrisovou.

Moderovat budou novináři ze tří televizních stanic: Chris Wallace z Fow News, Steve Scully ze C-SPAN a Kristen Welkerová z NBC. Viceprezidentskou debatu bude moderovat Susan Pageová z USA Today. První střet Joea Bidena a Donalda Trumpa před televizními kamerami se uskuteční v úterý 29. září.

Reklama

Doporučované