Hlavní obsah

Dva míče na hřišti a mlčící Lineker. Proč jsme přestali fandit Anglii?

Foto: Profimedia.cz

Brankář Anglie Jordan Pickford povzbuzuje Bukaya Saku před finálovými penaltami. Nepomohlo to.

Reklama

Článek

Penaltové prokletí Garetha Southgatea, šílené chování fanoušků i zklamání v podání Francie. Pofinálový rozbor podcastu Angličan se ohlíží za Eurem a vyhlíží další sezonu Premier League.

„Byl to trochu podivný, ale nakonec dohraný turnaj,“ glosuje Jaromír Bosák, který v aktuálním vydání podcastu Angličan zaskakuje za Jiřího Hoška v moderátorském křesle. Doplnili ho imperátor českého rozhlasového éteru Miloš Pokorný a bývalý ligový fotbalista Jakub Podaný.

Součástí hodnocení byla samozřejmě kontroverzní Anglie. Potěšila, nebo zklamala? „Vždy jsem anglický fotbal bral jako kolébku, po československém a českém týmu byli Angličané vždy můj druhý nejoblíbenější manšaft. Když se probojovali do finále, navíc ve Wembley, byla by to stoprocentní trefa. Jenže okolnosti včetně bučení při hymně nebo okatých pádů Sterlinga mě donutily v semifinále fandit Dánům a ve finále Italům, což jsem nikdy předtím nedělal,“ přiznává Pokorný.

„Byl jsem nalomený už během semifinále s Dány. Ty dva míče na hřišti prostě nepochopím doteď. Přál jsem Italům, hráli dobrý fotbal, byli defenzivně pevní jako vždy. Možná jsem ale spíš nepřál Angličanům,“ dodává Podaný.

Pocity vůči anglickému týmu se u řady fotbalových fanoušků zkrátka změnily. Na přetřes přišla i role anglického pundita Garyho Linekera, který se k výkonům všech týmů i rozhodčích obvykle vyjadřuje velmi otevřeně i kriticky, ale ke sporné penaltě v prodloužení s Dánskem záhadně mlčel. „Lineker mě zklamal. Možná to byl marketingový tah, chtěl vzbudit kontroverze. Bližší mi bylo hodnocení situace od Alana Shearera, který řekl, že kdyby tu penaltu dostali oni, byl by pěkně naštvaný,“ říká Pokorný.

V podcastu Angličan se pochopitelně probírá i výběr penaltových střelců v podání anglického kouče Garetha Southgatea. „Určitě měli připravenou taktiku. Anglie je v kletbě, že se jim v penaltových rozstřelech nedaří, proto to rozhodně trénovali. Myslím, že mladší hráči stříleli v tréninku v pohodě, ale tady šlo o titul mistra Evropy, ten tlak absolutně nejde nasimulovat. 19letý Saka šel jako pátý, podle mě si původně mysleli, že mladí budou mít klid, náskok. Na tu penaltu měl jít podle mě Sterling, potvrdit svůj status hvězdy,“ hodnotí Podaný. Pochvalu za týmový spirit ale dostal anglický brankář Jordan Pickford.

Jak trio Angličana zhodnotilo výkony dalších ostrovních týmů? Proč byla zklamáním Francie? A co Bosák, Pokorný a Podaný očekávají od další sezony Premier League? Poslechněte si celý díl Angličana v přehrávači v úvodu článku.

Angličan

Fotbalový podcast Jiřího Hoška (@hosekj) a jeho přátel výhradně o Premier League. S pravidelnými hosty Luďkem Mádlem, Karlem Häringem, Jaromírem Bosákem, Jindřichem Šídlem a dalšími.

Od fanoušků, kteří si bez anglické ligy nedovedou představit víkend, pro fanoušky. Pozor, ve studiu se za žádných okolností nesmí sejít dva fans stejného klubu! Poslouchejte každé úterý na Podcasty.cz, na Seznam Zprávách a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady, ostatní podcasty Seznam Zpráv tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište na twitterový účet @PodcastAnglican nebo přímo autorovi Angličana Jiřímu Hoškovi na e-mail jiri.hosek@sz.cz.

Reklama

Související témata:

Doporučované