Hlavní obsah

Dva miliony korun a čtyři tisíce dobrovolníků. Jak univerzita pomáhá v čase koronaviru?

Dobrovolníkům někdy chodí i speciální požadavky. Jedním takovým byla žádost o streamování bohoslužby.Video: Eliška Hypšmanová, Jan Kozel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Rozvoz potravin a léků, šití roušek, právní poradenství nebo třeba hlídání a doučování dětí. Dobrovolníci z Masarykovy univerzity pomáhají, kde se dá. Jsou jich už víc než čtyři tisíce po celé republice.

Článek

Nejčastějšími činnostmi dobrovolnického centra jsou nákupy pro seniory, šití a rozvoz roušek a hlídání dětí lidem, kteří nemohou zůstat doma. Dobrovolníci ale nabízí mnohem víc.

Studenti univerzity už pomohli i s právním poradenstvím nebo třeba tvorbou videí pro seniory s návodem, jak doma cvičit. Video natočili studenti Fakulty sportovních studií. Studenti informatiky zase pomohli v minulých týdnech odbourat kyberútok v brněnské nemocnici. „Někdy nám chodí i specifické požadavky. Lidé po nás třeba chtěli, abychom streamovali bohoslužbu,“ řekla koordinátorka dobrovolníků Veronika Čáslavová.

Dobrovolníci pomáhají nejen v Brně, ale i po celé republice. „Vytvořili jsme mapu dobrovolníků. Díky tomu jsme pomohli třeba dětskému domovu v Telči,“ uvedla koordinátorka dobrovolníků Barbora Leskovjanová.

Pomoc nabízí dobrovolníci všem, kdo ji potřebují. Po Brně rozvěsili letáčky s výzvou pro dobrovolníky i pro ty, co pomoc potřebují. Denně jim chodí stovky e-mailů s prosbou o pomoc i desítky nových přihlášek ze stran dobrovolníků.

Dobrovolnickou práci přes portál MUNI pomáhá nabídly už víc než čtyři tisíce lidí. Krom studentů se o práci může hlásit i veřejnost. „Jsem technický pracovník na Přírodovědecké fakultě. Nebýt koronaviru, byl bych teď na Ukrajině a sbíral vzorky v přírodě pro výzkum,“ uvedl dobrovolník Stanislav Němejc. S kolegy se rozhodli, že nabídnou služební auto a pomoc dobrovolnickému centru. Každý týden rozváží po Brně roušky a dezinfekci.

S nabídkou pomoci se přihlásila i studentka Ekonomické fakulty Jana Prokešová. Po několika týdnech obdržela hovor z koordinačního centra dobrovolníků. „Volali mi, jestli bych mohla pomoct s nákupem léků a potravin seniorce. Shodou okolností paní bydlí ve vedlejším vchodě,“ dodala Prokešová.

Někteří dobrovolníci pracují i dvanáct hodin v kuse. „Nasazení členů je obrovské. Třeba medici v odběrových stanech se několik hodin nemohou najíst ani si dojít na toaletu,“ popsal Jiří Uher, který dobrovolnické centrum řídí. Rektor podle něj zvažuje, že nasazení dobrovolníků ocení třeba i speciálním stipendiem.

Prozatím však dobrovolníci práci dělají z vlastní vůle a bez nároku na honorář. „Přihlásila jsem se proto, že jsem chtěla v téhle těžké situaci nějak pomoct. Je to určitě lepší než jen nečinně sedět doma,“ řekla Prokešová.

Lidé mohou přes univerzitu poslat také peníze. Vybraly se už téměř dva miliony korun. Peníze jsou především na speciální výdaje spojené s dobrovolnickou prací. „Můžeme díky tomu platit naftu a benzín řidičům, kteří rozváží jídlo a roušky,“ dodal Uher. Podle něj budou dobrovolníci v menší míře pomáhat i poté, co pandemie koronaviru skončí.

Reklama

Související témata:

Doporučované