Hlavní obsah

Dva miliony policejních kontrol. Tvrdé zákroky jsou prý jen excesy

Zákrok strážníků v Uherském Hradišti otevřel debatu, zda policisté vymáhají dodržování opatření adekvátně.Video: Facebook/Thomas-Georg Poehlmann

 

Reklama

Policisté a strážníci od 1. března ve zvýšené míře kontrolují dodržování vládních nařízení. Jen policie už rozdala skoro 4 tisíce pokut. Tvrdé zákroky proti lidem bez roušky, které se objevily na internetu, jsou však prý výjimečné

Článek

Na sociálních sítích se v uplynulých dnech objevilo několik videí, kdy policisté či městští strážníci tvrdě zakročili proti lidem, kteří nedodržovali protiepidemická opatření, především povinnou ochranu dýchacích cest. K zatím poslední zdokumentované události došlo v Uherském Hradišti.

Podle policie se však jedná pouze o ojedinělé případy. Většina kontrol dodržování opatření alespoň ze strany státní policie byla bezproblémová.

„Od začátku roku jsme udělali přes 2 miliony různých kontrol a neslyšel jsem o jediném problému,“ říká mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík. Státní policie podle něj každý případ řeší individuálně a podle konkrétní situace.

Zásah strážníků v Uherském Hradišti nemůže komentovat kvůli vyšetřování krajským policejním ředitelstvím Zlínského kraje. Policisté prověřují, zda strážníci nespáchali trestný čin zneužití pravomoci úřední osoby.

Podle Moravčíka však všichni policisté i strážníci dodržují při zjištění porušování nařízení stejný postup. „Každá osoba v České republice musí dle platné legislativy uposlechnout výzvy policie. Policista v případě zjištění prestupku osobu vyzve k předložení dokladu totožnosti, pokud to osoba nerespektuje, existuje oprávnění, na základě kterého lze tuto osobu v extrémním případě předvést na policejní oddělení ke ztotožnění. V případě, že ani na toto není žádná reakce a dotyčný nebo dotyčná začne například z místa odcházet, tak je možné přistoupit k použití donucovacích prostředků.,“ popisuje policejní mluvčí Vše se podle něj dá bez problémů vyřešit, i když u sebe kontrolovaný člověk občanský průkaz nemá.

Od 1. března, kdy vláda zpřísnila protiepidemická opatření a nařídila třeba nošení roušky i venku v zastavěných oblastech, se v médiích a na sociálních sítích objevilo několik případů, kdy státní či městští policisté zasahovali proti lidem, kteří opatření nedodrželi.

Jedno z nich z konce února bylo z Berouna, kde strážníci zpacifikovali 14letého mladíka, který podle nich nerespektoval opakované výzvy a začal se chovat agresivně. „Vše se vyhrotilo při ověřování totožnosti, kdy strážník dotyčného vyzval, aby vyčkal na místě. Ten však začal odcházet a opět nešetřil vulgárními slovy. Na pokus o zastavení reagoval agresivními pohyby. V souladu se zákonem tedy strážníci použili hmaty a chvaty ke zklidnění agresivity dotyčného,“ vyjádřila se k případu berounská radnice. Později zveřejnila i závěry vyšetřování, které neprokázaly spáchání trestného činu ze strany městské policie.

Statistika kontrol státní policie

Státní policisté od 1. března, odkdy zpřísněná opatření platí, provedli 1,2 milionu kontrol všech vládních nařízení, mezi které kromě povinnosti nosit odpovídající ochranu dýchacích cest patří i zákaz cestování mezi okresy, zákaz pití alkoholu na veřejnosti či povinné uzavření restaurací a vybraných obchodů a služeb.

- Za necelé dva týdny zjistili přes 29 800 porušení vládních nařízení.

- Do poledne pátku 12. března rozdali 3865 pokut na místě.

- Za stejné období poslali přes 1700 případů do správního řízení.

Zdroj: mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík.

Sítě obletěl i případ z Ostravy, kde se nejprve žena bez roušky popíjející pivo dohadovala se strážníky o nasazení roušky. Ti poté přivolali své kolegy ze státní policie, kteří už proti ženě použili donucovací prostředky a odvezli ji ke ztotožnění. Kritika se na ně snesla zejména proto, že žena byla v přítomnosti pětileté dcery.

Zásah poté prověřovaly kontrolní orgány obou bezpečnostních složek, které tento týden uvedly, že policisté při zákroku nepochybili.

Zatím poslední případ z Uherského Hradiště, kdy městští policisté na zemi zpacifikovali muže, který si odmítl nasadit roušku, čemuž přihlížel jeho vyděšený tříletý syn, zatím policie prověřuje.

K situaci se vyjádřil i starosta, pod kterého městská policie spadá. Podle něj se stala chyba na obou stranách. „Oba policisté jsou teď postaveni mimo službu a případ jsem předal k co nejrychlejšímu vyšetření Policii ČR. Osobně bych asi volil jiný přístup, hlavně kvůli tomu malému dítěti. To, co se stalo, už teď nikdo z nás nezmění. Obě strany si z toho ale pro všechna další příště můžou – a také by měly – vzít ponaučení. Nenasadit si roušku na ulici, když vás k tomu několikrát vyzve policie, není žádné hrdinství. Je to obyčejná bezohlednost. Stejně tak je šílené na někoho před zraky dítěte zakleknout, když se situace dá řešit lidsky a civilizovaně,“ míní starosta Uherského Hradiště Stanislav Blaha (ODS).

Reklama

Doporučované