Hlavní obsah

Dva miliony poutníků, tisíce vojáků a policistů. Začal největší muslimský svátek

Každoroční pouti do Mekky se účastní přes dva miliony lidí.Video: Jan Marek, AP, Reuters

 

Reklama

V Saúdské Arábii začaly v neděli pětidenní obřady spojené s každoroční poutí do Mekky. Letos jsou ji připraveny vykonat téměř dva miliony muslimů. Bezpečnost v Mekce zajišťují tisíce policistů a vojáků a také na 190 tisíc dobrovolníků.

Článek

Pouť do Mekky neboli hadždž je vedle vyznání víry, modlitby, půstu a almužny pátým pilířem islámu. Nejméně jednou za život ji má vykonat každý věřící muslim, má-li na to prostředky a umožní-li mu to zdraví. Vyznavači islámu věří, že každoroční rituály kopírují pouť vykonanou prorokem Mohamedem v 7. století.

Poutníci nejprve musejí prohlásit, že chtějí pouť vykonat. Až pak mohou vstoupit do areálu pouti. Obléknou se do bílých oděvů stírajících společenské a majetkové rozdíly mezi nimi. Pak se už v době pouti neholí, nestříhají, nečešou ani nepoužívají voňavky.

První poutní den sedmkrát obejdou proti směru hodinových ručiček svatyni Kabu v areálu Velké mešity v Mekce, jejímž směrem se muslimové kdekoli na světě obracejí při svých každodenních modlitbách. Po obkroužení Kaby následuje rituální pochod k pahorkům Safá a Marva a věřící mezi nimi sedmkrát proběhnou. Prvního dne ještě poutníci odejdou do údolí Miná, kde přenocují v připravených klimatizovaných stanech.

Ačkoli je hadždž posvátnou událostí, rozhodně nejde o záležitost nenáročnou, napsala agentura AP. Teploty v Mekce a údolí Miná se mají v příštích dnech pohybovat kolem 42 stupňů Celsia, přičemž poutníci ujdou každý den až 15 kilometrů. Také se musejí vypořádat s dlouhými frontami a tlačenicemi.

Podle AP nabízí pouť účastníkům možnost cítit se blíže k Bohu v čase mnoha problémů muslimského světa, včetně perzekuce v Barmě nebo působení extremistů na Blízkém východě.

Reklama

Doporučované