Hlavní obsah

Dva ministři v problémech: Jeden nespí a druhý se usnout bojí

Foto: Profimedia.cz

Co političtí reportéři Václav Dolejší a Lucie Stuchlíková nedostanou do svých textů, o tom si povídají v podcastu Vlevo dole. Tentokrát rozebírají spánkový režim Karla Havlíčka a Adama Vojtěcha.

Reklama

Článek

Je tady léto, řada politiků odpočívá před začátkem nové sezony. Jen dva ministři mají pěkně napilno a na odpočinek musí zapomenout. Zatímco jednomu se srážejí vlaky, druhému se rozjíždí druhá vlna epidemie.

Vicepremiér pro ekonomiku a zároveň ministr dopravy a mimochodem i ministr obchodu a průmyslu Karel Havlíček skoro nespí, aby to všechno stihl vyřešit. Vždyť kromě bezpečnosti na železnici se ještě musí zabývat financováním stavby nového jaderného bloku v Dukovanech nebo rozdělením miliard z unijního záchranného balíčku. To je na jednoho člověka a pouhých 24 hodin denně až až.

„Pro mě je Karel Havlíček je trochu jak ten mašinfíra, který vstane ráno ve čtyři, jde si odsloužit osm hodin k Českým drahám, aby odpoledne nastoupil k RegioJetu a noční by si ještě mohl střihnout u Leo Expressu. Jistě, úctyhodná pracovitost, to jo, ale asi tušíme, jak to může skončit,“ říká Václav Dolejší v novém díle podcastu Vlevo dole.

To ministr zdravotnictví Adam Vojtěch se zase bojí jít spát, aby se neprobudil s tím, že už není členem vlády. Aktuálně jsou proti němu demonstrace v Moravskoslezském kraji, lidé žádají Vojtěchovu rezignaci. Také je to možná tím, že uhlazený politik se svými excelovými tabulkami narazil v rázovitém kraji na horníky a jejich rozčilené matky, které se s ničím nemažou.

Prudké a nečekané dupnutí na brzdu v regionu je také selháním chytré karantény, jež měla umožnit dělat lokální opatření díky přesným datům informací. A nakonec stejně musí nastoupit „staré dobré“ plošné řešení a zákazy.

„Mimochodem, viděli jste nebo slyšeli nějakého ministra, aby lidi vybízel ke stažení aplikace eRouška? Nějakou reklamní kampaň nebo že by stát lidem zaručil uživatelům bezpečnost dat? Myslím, že pro to vláda nic nedělá ani to neřeší,“ dodává Lucie Stuchlíková.

Bude Babiš riskovat s výběrem dalšího ministra dopravy? Jak ostravský starosta vyřešil komunikační šlendrián mezi ministrem zdravotnictví, hejtmanem a hygienou? V kolik vstává Adam Vojtěch a v kolik Lucie Stuchlíková? Pusťte si celý díl podcastu Vlevo dole v přehrávači v úvodu článku.

Reklama

Související témata:

Doporučované