Hlavní obsah

Dva nakažení na dopravě. Ministr Havlíček do karantény nemusí, je prý izolován

Foto: vlada.cz

Vicepremiér Karel Havlíček, který řídí zároveň ministerstvo průmyslu a resort dopravy.

Reklama

V režimu home office pracuje od poloviny března 380 z celkových 434 pracovníků ministerstva dopravy. Doma je i celé vedení vyjma ministra, žádná rozsáhlejší opatření kvůli onemocnění náměstka Čočka nebude nutné zavádět.

Článek

Onemocnění COVID-19, které postihlo i náměstka ministra dopravy Tomáše Čočka, by nemělo nijak paralyzovat chod úřadu.

Tak věc vidí resortní ministr a vicepremiér Karel Havlíček. Z jeho vyjádření pro Seznam Zprávy vyplývá, že Čoček mezi nakaženými není jediný.

Ke včerejšímu dni byl na ministerstvu dopravy testy prokázán nový druh koronaviru celkem u dvou lidí. Absolutní většina úředníků podle Havlíčka už od poloviny března pracuje z domova. Týká se to i vedení ministerstva, proto rozsáhlejší karanténní opatření nehrozí.

„Jsme v tom hodně obezřetní a přísní. Nonstop se dezinfikuje, lidé se nepotkávají, porady máme výhradně formou videokonference,“ uvedl také Havlíček, který vedle dopravy řídí i resort průmyslu a obchodu.

Vylučuje také, že by kvůli případům nákazy na ministerstvu dopravy musel do karantény.

„Jsem od lidí takřka odizolován už dva týdny. Pouze asi desítka lidí z ministerstva průmyslu je se mnou v kontaktu. Chodím jen na tiskové konference, jinak vše řešíme přes video, i pro mě platí přísný hygienický režim,“ uvedl Havlíček s dodatkem, že už nechodí ani nakupovat.

Jak doplnil mluvčí ministerstva dopravy František Jemelka, ke včerejšímu dni vykonávalo práci v režimu home office asi 380 zaměstnanců ministerstva (z celkového počtu 434), včetně všech náměstků. Velká část přešla do tohoto pracovního režimu 16. a 17. března. V těch dnech byli v návaznosti na příslušné usnesení vlády a omezení provozu ministerstva na práci z domova převedeni prakticky všichni lidé, u nichž to z povahy práce bylo možné.

V nařízené karanténě bylo zatím 5 zaměstnanců ministerstva (všem skončila včera). Není ještě rozhodnuto o tom, zda bude nutná další v souvislosti s onemocněním náměstka Čočka.

„I pan náměstek Čoček pracoval v posledních čtrnácti dnech primárně z domova, proto byly jeho kontakty s ostatními zaměstnanci sporadické. Ke dnešnímu dni nemáme informace o tom, že by příslušná hygienická stanice poslala kohokoliv z nich do karantény. Pokud by se tak přece jen stalo, je to na jejím rozhodnutí,“ uvedl mluvčí Jemelka.

Nakažení náměstka ministra Tomáše Čočka nemocí COVOD-19 považuje za další personální oslabení resortu řada expertů z oblasti dopravy. Připomínají, že ministerstvo nemá od ledna šéfa na plný úvazek. Náměstek Čoček odpovídá za chod ekonomické a infrastrukturální sekce.

„Je nepochybné, že pan náměstek Čoček své práci rozumí a má dlouholetou praxi. V tomto směru je to jistě dočasné oslabení. Ale věřím, že to chod ministerstva úplně neochromí. Pan ministr Havlíček si navzdory velkému pracovnímu vytížení zatím vždycky čas najít dokázal,“ říká Jiří Nouza, prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví.

Reklama

Doporučované