Hlavní obsah

Dva podezřelí z kauzy Skripal jsou podle Putina civilisté

Video: Johana Trešlová, AP, Reuters

 

Reklama

Zatímco britská premiérka Theresa Mayová dva údajné útočníky Alexandra Petrova a Ruslana Boširova označila za příslušníky ruské vojenské rozvědky, Vladimir Putin i nadále tvrdí, že se jedná o civilisty, se kterými nemá ruský stát nic společného.

Článek

Dva Rusy podezřelé z březnového útoku na Sergeje Skripala a jeho dceru identifikovali britští vyšetřovatelé jako agenty ruské vojenské rozvědky GRU Alexandra Petrova a Ruslana Boširova. Ruský prezident Vladimir Putin však na dnešní tiskové konferenci řekl, že oba podezřelé ruské úřady znají a jedná se o civilisty, na kterých není podle Putina nic zvláštního. Údajné pachatele pak vyzval, aby sami novináře kontaktovali a řekli jim svoji verzi událostí.

Britská premiérka Theresa Mayová však tvrdí, že celá akce byla schválena některým z představitelů nejvyšších pater ruského státu. Skripal a jeho dcera Julija březnový útok nervovou látkou Novičok v anglickém městě Salisbury přežili. V červenci však zemřela Britka, která s látkou rovněž přišla do styku. Ačkoliv Moskva jakýkoliv podíl na celé aféře i nadále odmítá a tvrdí, že Britům chybí k podobným obviněním důkazy, Británie a dalších několik desítek zemí v reakci na březnový útok vyhostily na 150 ruských špionů, kteří pracovali na místních ambasádách.

Reklama

Doporučované