Hlavní obsah

Dva policisté dostali kázeňský trest, nevyšetřili e-mail Babiše juniora o únosu

Andrej Babiš mladší poskytl zásadní svědectví reportérům Seznamu loni v listopadu. Mluvil i o svém únosu na Krym.

Reklama

Státní zástupce už v červnu řekl, že policisté pochybili, ale nedopustili se svým jednáním trestného činu. Následovalo tedy kázeňské řízení.

Článek

Dva policisté byli kázeňsky potrestáni za to, jak postupovali v kauze možného únosu syna premiéra Andreje Babiše.

Loni v lednu jim byl doručen e-mail, ve kterém jim syn premiéra Andreje Babiše psal z Ukrajiny, že je tam držen proti své vůli. Nikdo se zprávou seriózně nezabýval. Policisté případ uzavřeli, aniž k tomu Andreje Babiše mladšího vyslechli. Nezačali to vyšetřovat, s premiérovým synem nenavázali kontakt, o případu se tak nedozvěděl ani státní zástupci.

Státní zástupce neshledal v jejich jednání podezření z trestného činu (více zde), bylo s nimi tedy zahájeno kázeňské řízení.

„Nadřízený policistů s kázeňskou pravomocí toto řízení ukončil a konstatoval pochybení dvou policistů,“ sdělil mluvčí pražské policie Jan Daněk.

Jeden z nich podle něj udělal administrativní chybu. „Druhým potrestaným byl nadřízený tohoto kriminalisty, který toto pochybení při kontrole práce svého podřízeného nezjistil,“ doplnil Daněk.

A také uvedl, že chybný postup policistů neměl vliv na vyšetřování případu.

Faktem je, že potrestaní policisté mimo jiné zavinili, že se případem možného zavlečení Babiše juniora do ciziny začala policie zabývat až v listopadu.

A to poté, co na krymskou anabázi Babiše juniora upozornila redakce Seznamu. V pořadu Zvláštní vyšetřování přinesla svědectví Babiše mladšího, který svůj pobyt na Krymu pojmenoval zcela jasně. „Byl jsem tam proti své vůli. Na přání otce, který si přál, abych zmizel v době vyšetřování kauzy Čapí hnízdo,“ řekl novinářům Slonkové a Kubíkovi ze svého ženevského bytu.

A dodal, že k případu chce vypovídat, což posléze ještě potvrdil ze své e-mailové schránky. Pak se ovšem (těsně po odvysílání pořadu) za synem do Švýcarska vypravil premiér Andrej Babiš a junior se odmlčel.

Nyní podle dostupných informací zřejmě pobývá dál ve Švýcarsku spolu se svou matkou. České policii se doposud nepodařilo navázat s ním kontakt.

Loňský postup kriminalistů z Prahy 1, kteří možný únos na Krym odložili, tak může být fatální. A samotnou podstatu případu – tedy Babišem popisované zavlečení – se už nepodaří osvětlit.

Český ministerský předseda tvrdí, že jeho syn neví, co říká. Poukazuje na psychickou nemoc juniora. Podle jeho verze poslal syna v doprovodu svého ruského spolupracovníka na Krym na ozdravný pobyt.

Reklama

Související témata:

Doporučované